Fideszes belharc okozta lebukás miatt aggódik Orbán Viktor

Az Unió az asztalra csaphat támogatások mutyiszagú elosztása miatt.

Hatvan botrányáról itt írtunk részletesen. A Heves megyei település azután került kellemetlen helyzetbe, hogy az exfideszes polgármester, Horváth Richárd összetűzésbe keveredett Szabó Zsolt NFM-államtitkárral, ezt követően pedig a település egyszerűen hiába pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) uniós milliárdjaira, mindössze 55 millió forintot kapott, míg a nála kétszer kisebb lakosságú Heves például 3,2 milliárdot.

 

Ezt követően Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszállt az ügybe, amikor egy Kormányinfón közölte, hogy az államtitkár nagyot hibázik, és a polgármesternek van igaza. Hozzátette, hogy már utasítást is adott a TOP-os pályázatok felülvizsgálatára.

Ezzel gyakorlatilag elismerte a miniszter azt, hogy az államtitkár személyes konfliktusának áldozata lehetett egy egész város.

Az ügyet tovább boncolta az Index azzal, hogy utána járt a szabályozásnak: mint írják, Heves megyében a pályázati elbírálás úgy történik, hogy „a megyei önkormányzat illetékes bizottsága zárt ülésen támogatandónak vagy elvetendőnek minősíti a pályázatokat, majd ezzel párhuzamosan az Irányító Hatóság (NGM – a szerk.) összeállítja a javasolt pályázatok listáját, melyről aztán a megyei közgyűlés pár hónap múlva nyíltan szavaz. A közgyűlési jegyzőkönyveket átnézve úgy tűnik, ide már el sem jutnak azok a pályázatok, amelyeket korábban a megye megvétózott, itt már futószalagon szavazzák meg a támogatásokat”.

A lap ezen túl birtokába jutott annak a válasznak, amit a Hatvan város kapott a Heves Megyei Önkormányzattól, miután megkérdezték, hogy a kormányrendelet szerint előírt pontozásos rendszernek milyen eredményei lettek. Szabó Róbert fideszes megyei elnök erre azt válaszolta, hogy „Heves Megye Önkormányzata számára sem a döntéshozatal során, sem azt követően nem ismertek az Irányító Hatóság vezetője által kijelölt szakértők értékelési pontszámai.”

Ez viszont azt jelenti, hogy a megye úgy döntött a pályázatokról, hogy közben nem ismerte a Nemzetgazdasági minisztériumi szakértői értékeléseket. Így pedig kérdéses, hogy mennyire lehetett szabályos az elbírálás.

Végeredményben az ilyen szabályozatlanságoknak is köszönhető lehet az, hogy egy Fideszen belüli harc egy több mint húszezres város anyagi támogatásait hátráltathassa.

A lap úgy értesült, hogy az 1230 milliárd forintos EU-s támogatási rendszer körüli botrány miatt már Orbán Viktor is aggódik, mert az Európai Unió nem szokta jószemmel nézni, ha így bánnak a kiküldött pénzekkel. Eközben Sneider Tamás Jobbik-alelnök, aki Heves megyében pont Szabó Zsolt államtitkárral fog a választásokon párharcot vívni, feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

„Nem kockáztathatjuk a TOP-os forrásokat bárkinek is a szereptévesztése, korruptsága vagy éppen pitiánersége miatt” – közölte Sneider Tamás.