Tiborcz-botrány: Lázár mosakodását cáfolja a 24.hu

Igenis, szóba kerül a bűnszervezet az OLAF-jelentésben.

Nincs szó bűnszövetkezetről a Csalás Elleni Európai Hivatalnak (OLAF) az Elios nevű cég korábbi közbeszerzéseit érintő jelentésében – ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a Hír TV kérdésére. A 24.hu azonban, akinek birtokában van a teljes dokumentum cáfolta Lázár szavait.

Ismert, a portál szerdán robbantotta ki a botrányt azzal, hogy megszellőztette: az OLAF azt javasolja a magyar hatóságoknak, vizsgálják meg, hogy a törvénysértések megfelelnek-e a szervezett bűnözés feltételeinek is.

Akár maffiagyanú is felmerülhet Orbán vejének botrányában

Nagyon komoly, szervezett csalási mechanizmusok jelennek meg a Tiborcz-botrányban, melyek a 24.hu által megszerzett, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által írt Elios-jelentésben szerepelnek. A portál szerint a hivatal nem magányos résztvevőket talált, hanem egész hálózatot, az Eliosszal összekapcsolható cégeket, tanácsadókat, melyek olykor összeférhetetlen szerepkörben is voltak.

Lázár ezt a kitételt próbálta meg tagadni, sikertelenül. A 24.hu azonban most szó szerint idéz a jelentésből. Mint írják, az eredeti szövegben – természetesen angol nyelven – ez olvasható:

In Hungarian law this fall under qualification of Criminal Code, Act C of 2012: Budgetary fraud (article 396), Falsification of document/forgery (Article 345). The possible qualification of organized crime (Article 321) should also be considered.

Magyarul:

A magyar törvények szerint ez a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény költségvetési csalás pontjának (396-os paragrafus) és okirathamisításának (345-ös paragrafus) felel meg. Lehetséges, hogy megfelel a bűnszervezetben részvételnek is (321-es paragrafus), érdemes ezt is megfontolni.

Lázár nem először keveredik önellentmondásba Orbán Viktor vejének botránya kapcsán. Tegnap számoltunk be róla, annak ellenére, hogy tavaly november elején még készséggel válaszolt az újságíróknak a Tiborcz Istvánnal történt találkájáról, most már erősen titkolózik.

Lázár megfeledkezett Szilágyi eliosos kérdéséről?

A kancelláriaminiszter három hónapja még határozottan emlékezett, hogy Szilágyi György parlamenti kérdése miatt találkozott Tiborcz Istvánnal. Ma már azt kérte, a beszélgetés témája maradjon titok. Az országgyűlési szócsatában egyébként Lázár János akkor még tagadta, hogy bármilyen elmarasztalás született volna az uniós pénzek felhasználása ügyében.

Az ellentmondásra rákérdeztünk a Miniszterelnökségen, ahogy arra is, volt-e tudomása a (készülő) OLAF-jelentés tartalmáról. Levelünkre több mint 24 óra elteltével sem kaptunk választ, ahogy az a levelünk is megválaszolatlan maradt, melyben kértük Lázár minisztériumát, hogy cáfolja vagy erősítse meg a 24.hu információit.