Nem elég ismerni, ki is kell mondani a háziorvosok problémáit

Persze ehhez meg is kellene hallgatni a háziorvoskat. 

Vona Gábor, a kormányváltásra készülő Jobbik miniszterelnök-jelöltje tegnap bemutatta pártja választási programját. A 67 oldalas anyagban kiemelt szerepet kapott az egészségügy, azon belül is az alapellátás területe, míg a Jobbik szakpolitikusai a múlt héten ismertették a háziorvosi praxisok megmentése érdekében tervezett konkrét lépéseket.

Ezek között találhatunk azonnali és hosszú távú, rendszerszintű beavatkozásokat is, mind az adminisztratív, mind pedig a finanszírozási területen.

Így például a legerősebb ellenzéki párt győzelmét követően az egészségügyben dolgozók ismét önálló minisztériumban képviselhetnék az érdekeiket, de felülvizsgálnák a praxistörvényt, megszüntetnék a szabályozási anomáliákat, és a háziorvosok számára is megalkotnák az életpályamodellt.

Szintén csak politikai akarat kérdése, hogy az alapellátásba több pénzt jusson, hiszen erre a jelenlegi költségvetési keret is lehetőséget biztosít. Így például megengedhető lenne, hogy a praxistámogatást a mostaninak a duplájára emeljék.

Természetesen, a párt programalkotói azzal is tisztában vannak, hogy pusztán plusz pénzzel nem lehet megoldani a közegészségügy minden szegmensében tapasztalható válságot.

Lapunknak nemrégiben Selmeczi Kamill beszélt arról, hogy az elöregedő háziorvosi társadalom 5 év múlva már nem fogja bírni a ránehezedő nyomást. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnök arra figyelmeztetett, hogy sem anyagilag, sem pedig erkölcsileg nincs kellőképpen elismerve az a kolléga, aki a napi munkaidején felül is hatalmas erőt kifejtve látja el az akár harmadik körzetének betegeit is.

Hasonló véleménnyel van a Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA) mozgalom is. Az alulról szerveződő SZIA abban különleges, hogy nyíltan kimeri mondani az alapellátásban dolgozó orvosok és szakemberek problémáit, és azokra a megoldást az érintettekkel közösen keresi és terjeszti azt a döntéshozók, valamint mindenkori kormány elé.

Pillanatkép a győri rendezvényről (Fotó: SZIA - Facebook)

A Szövetség december közepén tartotta meg első ülését, Tapolcán. Jól jellemzi a SZIA-t, hogy olyan szaktekintélyek tartottak előadást a környékbeli meghívott háziorvosoknak, mint dr. Kollai Balázs, dr. Kincses Gyula és dr. Ajtay András.

A háziorvosok megismerhették a különböző ellenzéki pártok programjait, illetve a Fidesz-KDNP "Folytatjuk!" jellegű „elképzelését”. Szegedi Judit, a SZIA alapító tagja a tapolcai előadáson arról beszélt, hogy

ha a szakmabeliek összefognak, akkor véleményeikkel, tapasztalataikkal képesek lehetnek egy új alapokon nyugvó, innovatív alapellátási rendszert kialakítani, valamint kidolgozni az ehhez szükséges javaslatokat.

A SZIA egyébként már tartott szakmai előadást Miskolcon és Győrben is.

A háziorvosok tehát tudják, hogy mi a probléma, el is tudják azt mondani, most már csak arra van szükség, hogy azt meg is hallgassa valaki.