Marad az Unió legmagasabb áfája

Egyelőre csak "mérlegelik" az csökkentést.

A nemzetgazdasági tárca a jövőben is "mérlegel minden áfacsökkentési tervet, ám most a korábbi intézkedések hatásának visszamérése zajlik" - mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Varga Mihály. A miniszter szerint a "bérnövekedés még nem okoz strukturális gondokat", a kamatkörnyezet pedig kedvez a beruházásoknak.
    
A miniszter szólt arról, hogy a 2016-ban hat évre kötött adócsökkentés és bérmegállapodás tervezhető világot hozott, csak tavaly a járulékcsökkentés révén 400 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. A köztehercsökkentés megítélésük szerint válasz arra a kihívásra, amely az elmúlt években a magyar gazdaságban megjelent. Elemzéseik azt mutatják, hogy érezhetően sem a munkahelyek számában, sem a hatékonyságban nem okozott fennakadást a bérek több mint 10 százalékos növekedése.
    
A minisztert kérdezték arról, hogy a jövőben lehet-e változás a kontinens legmagasabb áfája kapcsán. Mint mondta, folyamatosan vizsgálják azokat a lehetőségeket, ahol lehet helye a kisebb áfának, de most csak célzott támogatásról, adócsökkentésről lehet szó. Az elmúlt évek áfacsökkentései között volt, amelyik elérte a hatását - például a sertés- és csirkehús vagy épp az internet áfacsökkentése -, de például a tojás- vagy a halpiacon az intézkedés kevésbé vitte lejjebb az árakat. Ebben a fél évben a korábbi intézkedések kiértékelése zajlik majd - mondta Varga Mihály.