Felkészülés a kormányzásra: a Fidesznek Soros, a Jobbiknak oktatás és egészségügy

Újabb értelmiségi találkozót tartott a Jobbik, miközben a Fidesz még Sorosba is belekavarodott.

A Miskolcon tartott zártkörű találkozó célja az volt, hogy meghallgassák azokat az értelmiségi szakembereket, akik tudásukkal és tanácsaikkal segíteni tudják egy Jobbik-kormány munkáját. Az eseményen részt vett több jobbikos országgyűlési képviselőjelölt is, köztük dr. Varga-Damm Andrea jogász, dr. Brenner Koloman egyetemi docens, valamint Jakab Péter országos szóivő és Borsod megye 1. számú körzetének indulója, Mikola Gergely, az 5. számú választókerület képviselőjelöltje, Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármester és a 3. választókerület jelöltje, valamint Lukács Attila, a megye 7. körzetének indulója.

„Az értelmiség ki van téve a mindenkori hatalom kénye kedvének, és a hatalom kiszolgálói árgus szemekkel figyelik azokat, akik kikacsintanak a rendszerből”

– mondták annak kapcsán, hogy „nagy bátorság” kell ma egy ilyen konferencián való részvételhez, noha a résztvevők anonimitása természetesen biztosított volt.

A találkozó fő témái az oktatás és az egészségügy voltak, valamint értintették a kormányváltás utáni államberendezkedés átalakítását és a szakterületek átpolitizálódásának megszüntetését is. Utóbbival kapcsolatban a Jobbik már korábban is többször hangsúlyozta, hogy

„le akarja hántani” a szakmáról a politikát, mert a politikai kinevezések hátráltatják a független, rugalmas és minőségi munkavégzést.

A Jobbik „a frontvonalban lévő” értelmiségiek közvetlen, direkt impulzusaiból táplálkozott a programíráskor, és leendő kormányzásakor is várja ezeket, hogy ne kövessen el olyan hibákat mint a mostani kormány, aminek kétharmados többségével minden lehetősége megvolt az ország felvirágoztatására, mégsem élt vele – hangzott el a találkozón, ahol elkerülhetetlenül visszatérő elem volt az is, hogy nemrég a Jobbik bemutatta 67 oldalas választási programját (ez IDE kattintva letölthető).

Szakértő: átgondolt, modern, néppárti programot adott a Jobbik

Csak néhány ízelítő: elszámoltatás, a korrupcióellenes ügyészség felállítása a határkerítés meghagyása, a határőrség visszaállítása bérunió, hogy nyugatiakhoz felzárkózhassanak a magyar fizetések stratégiai szövetség a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokkal, hogy az állam jó partner legyen a fiatalok kivándorlásának megállítása egy történelmi mértékű bérlakásépítési-programmal a devizahitelesek megmentése a felvételkori árfolyamon történő forintosítással a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásának lehetősége a nyugdíjak magyar indexálása, a nyugdíjaskosár és az árak emelkedése szerint a várólisták csökkentése, a kórházak és szakrendelők felszerelése a háziorvosi alapellátás megmentése egy magasabb praxisfinanszírozással 21.

A találkozón szó esett a diákok és a tanárok leterheltségéről, a funkcionális analfabetizmus súlyosságáról, de arról is, hogy a Jobbik a felsőoktatási jelentkezés során nem várná el a nyelvvizsga meglétét amiatt, hogy a közoktatás alkalmatlan az erre való felkészítésre. Mint elhangzott, ez a hiányosság végül anyagi helyzet szerint szab különbséget a diákok között, hiszen annak, akiknek a szülei ki tudják fizetni a magántanárt, lehetősége lesz felvételizni, míg a szegényebb családokból érkezőknek nem.

Mint mondták, a nyelvoktatást élvezhetővé és életszerűvé kell tenni, hogy a gyerekek ne valamilyen idegen dologként tekintsenek a nyelvórákra, „amikor a tanár valamilyen másik nyelven beszél, és azt sem értik, miért csinálja”. Ehelyett a Jobbik oktatáspolitikusai szerint olyan élvezhető tananyagot kell adni, amit a diák maga is el akar sajátítani – erre példaként hozták azt, hogy rengeteg gyerek tanul meg alapszinten angolul amiatt, hogy érteni akarja a számítógépes játékok szövegeit. A nyelvoktatásnak tehát érdekfeszítő, játékos közegben kell történnie, és a Jobbik az egész szisztémát erre húzná rá ahelyett, hogy értelmetlenül, a végtelenségig növelné a nyelvórák számát az iskolákban.

Amellett érveltek, hogy a közoktatást alulról kell megfogni, azaz már alsó tagozatban és az óvodában is az egyéni fejlődési szintekhez kell igazítani az oktatási technikákat, a diákokat pedig nem szegregálva, de szükségleteik szerint külön csoportokban kell képezni akár a bentlakásos iskolák rendszerének beiktatásával is. Kritikaként elhangzott, hogy az oktatási rendszer ma egyáltalán nem illeszkedik a gyerekek biológiai-szellemi fejlődéséhez, a családi háttereikhez pedig végképp nem. Úgy látják, a jelenlegi oktatási rendszer teljesen kizárja az érési folyamatokat a gyermekek neveléséből és oktatásából, így végül kitörési pontok nélküli közegbe kerülnek, ahol elvesznek. Erre a Jobbik szerint az eltérő, kiscsoportos képzések és a jelenleginél sokkal komplexebb tehetséggondozás lehet megoldás.

„A demográfiai válság közepette, amikor évente 40 ezer fővel csökken a magyar lakosság, a legszegényebb sorsú gyermekek legmagasabb szintű kiművelésére is nagyon nagy szüksége van az országnak”

Kitértek arra is, hogy elengedhetetlen a digitalizáció eredményeinek és eszközeinek beépítése a XXI. századi oktatásba, ami ugyan nem azt jelentené, hogy el kell törölni a kézzel való írást, de a „digitális bennszülöttek” igényeihez elengedhetetlenül alkalmazkodnia kell a következő generációk képzéséért felelős oktatásügynek. Kiemelték továbbá azt is, hogy a fiatalok képzését életszerűbbé, a felnőtt élet kihívásaihoz jobban igazodóvá kell tenni például azzal, hogy olyan pénzügyi-gazdasági ismereteket visznek az oktatásba, amikkel valóban találkozni fognak kereső, adózó, hitelfelvevő állampolgárokként.

„Az nem lehet, hogy 18 éves embereknek fogalmuk sincs arról, pontosan mit és miért fizetnek a bankoknak. Ez veszélyes”

– hangzott el ennek kapcsán.

A felsőoktatásban radikálisan meg kell emelni az ösztöndíjakat, az egyes szakok diszkriminációját meg kell szüntetni, és olyan felsőoktatási mechanizmusra van szükség, ahol a kutatási eredményeket az oktatásban azonnal hasznosítják – mondták, hozzátéve: az egyetemeknek nincs pénzük kutatásra, olykor még a tinta is hiányzik a nyomtatóból, a konferenciák regisztrációira sem jut pénz, így azt a hallgatóknak vagy az oktatóknak saját zsebükből kell fizetniük.

A felsőoktatással kapcsolatban kitértek arra is, hogy az egyetemeknek valódi autonómiát kell adni, önálló gazdálkodással, mert amíg az államtól valló folyamatos függés nyomása alatt működnek, addig nincs kritika és nincs alkotói szabadság sem. A Jobbik a kancellári rendszert is felülvizsgálná.

A konferencián ismét megerősítették, hogy a Jobbik GDP-arányosan azonnal 6 százalékra emelné az oktatás fenntartására szánt keretet, és önálló oktatási minisztériumot hozna létre.

Ezzel párhuzamosan az egyik jelenlévő pedagógus megalázónak nevezte, hogy a jelenlegi rendszerben még azt is be kell bizonyítaniuk, hogy van diplomájuk, „és nem hülyültek meg teljesen”. Eközben a tanárképzés kapcsán olyan, merőben szokatlan kritika is elhangzott, hogy míg a bértábla alapján egy kezdő pedagógus hosszú évekig 120 ezer forint körüli nettó fizetést kap, addig a tanárképzésben olyan tantárgyak is megjelentek, mint a robotika, aminek elvégzése miatt a frissen végzett pedagógusokra akár a bértábla sokszorosát kínáló cégek csapnak le, teljesen más szakterületről. Emiatt pedig a kiöregedő pedagógusszakma tovább veszít csekély utánpótlásából.

„El kell érnünk, hogy a pedagógusok azt mondhassák, nincs anyagi problémájuk, és szabadon képesek eleget tenni annak, hogy kineveljék a tudásalapú társadalom következő generációt”

Szemléletváltás az egészségügyben

Az oktatásnál csak az egészségügy kapott nagyobb szerepet a találkozón. A szakértők úgy vélték, az ellátórendszer még akkor is akadozik, ha a felszereltsége éppen megfelelő, a rendszer ugyanis nem szakmai, hanem politikai alapokon áll. A Jobbik képviseletében résztvevők arról beszéltek, hogy az alapellátás rendbetételével kezdenék a munkát, mert a rendelőintézeti és kórházi ellátórendszerről ezzel hatalmas terhet vennének le. Természetesen kitértek arra is, hogy meg kell emelni a praxisok finanszírozási összegét, a rendszer stabilitásához pedig nem elég itthon tartani a frissen végzett orvosokat, hanem azokat is vissza kell csábítani, akik már elhagyták az országot - mondták. Ehhez nyilvánvalóan komoly forrásokra van szükség, a praxisok támogatására azonban több lehetőség is van, például az önkormányzatok lakhatási segítséget nyújthatnának a hiánypótló szakembereknek.

Természetesen a szakemberekben felmerült az a kérdés is, hogy miből lesz forrása a Jobbik-kormánynak arra, hogy az egészségügyet a tervei szerint erősítse fel. Erre a párt képviselői részletesen kifejtették, hogy a költségvetést átvizsgálva olyan nagy mennyiségben tártak fel pazarló és felesleges kiadásokat, ami miatt magabiztosan állíthatják, hogy

a költségvetésben bőven rendelkezésre áll a fedezet ahhoz, hogy különadók bevezetése nélkül végezzenek béremeléseket és fejlesztéseket, mindez csak politikai döntés kérdése és persze azé, hogy a pénzeket nem szabad ellopni. Egy példa kedvéért kiemelték, hogy a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium százmilliárdos (azaz százezer-milliós) kiadásait rögtön átcsoportosíthatnák az egészségügybe, és ez csak a jéghegy csúcsa.

Beszéltek arról is, hogy a rendelésekhez komoly diszpécserrendszert kell felállítani, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy egy influenzajárvány közepén a háziorvosnál huszan ülnek a folyosón, egymást fertőzve. A betegút rendszerét tehát abba az irányba kell terelni, hogy könnyen és gyorsan tudjanak a betegek diagnosztikai vizsgálathoz jutni, és persze úgy, hogy protekció nélkül se kelljen heteket, hónapokat várniuk erre. Ha ugyanis ezen nem változtatnak, tovább folytatódik a magánegészségügy felé való eltolódás, ami jelentős anyagi terheket jelent a magyar családoknak – hangzott el.

„Kalandvágyból maradtunk itthon”

Komoly szakmai eszmecsere bontakozott ki a sürgősségi ellátásról, az ellátás optimalizálásáért felelős Triage-rendszerről és annak hiányosságairól, valamint arról is, hogy az alapellátásban dolgozó szakápolók fizetése elviselhetetlenül alacsony, az otthonápolást végző hospice-ápolók pedig a kormány által belengetett béremelések ellenére is a szakképzett minimálbéren keresnek. Pedig a hozzáértők szerint az otthoni szakápolókban azért is rejlik komoly lehetőség, mert jelentősen tehermentesíthetnék a fekvőbetegellátást.

Az egyik egyészségügyben dolgozó felszólaló szerint a rendszer nem aknázza ki jól a képesített ápolókat sem, akik így a hosszú évek alatt belefásulnak a munkába. Hozzátette, hogy az idősebbek már „összetett kézzel várják a nyugdíjazást”, mert a rendszer egyszerűen nem ad kilátásokat számukra. Az egyik otthonápolási szakértő hozzátette, ezen túl edukálni kell a társadalmat is, hogy az emberek tudatosan forduljanak orvoshoz, és ne terheljék túl a rendszert. Ehhez kapcsolódóan elhangzott az is, hogy rendkívül fontos lenne a prevenció érvényre juttatása:

„Ha annyiszor elhangzana, hogy az emberek menjenek el szűrésre mint az, hogy Soros maga a Sátán, akkor sokkal jobb lenne a helyzet”

- foglalta össze találóan az egyik szakember azt, hogy az állam felelőssége a prevenció biztosítása és elvárása, hiszen köztudott, hogy a megelőzés jelentősen olcsóbb és kényelmesebb, mint a betegségek gyógyítása.

Saját fegyvere fordulhat a NER ellen

A találkozón szó esett arról is, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében (NER) a Fidesz olyan erősen beágyazta az embereit az államigazgatásba, hogy azok egy új kormányt esetleg szabotálhatnának a sikeres munkavégzésben. Ettől viszont a Jobbik képviselői szerint azért nem kell tartani, mert a Fidesz saját maga építette úgy a rendszert, hogy gyakorlatilag bárkit azonnal, jogkövetkezmények nélkül el lehet bocsátani, így a Fidesz most a saját fegyverétől félhet. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a csókosoknak létrehozott minisztériumi osztályok egyetlen nap alatt megszüntethetők, a fideszes bástyák rögtön felszámolhatók és szakmailag helyettesíthetők, a Jobbik célja ugyanis az, hogy

a szakmai életből kivonják a politikát.

A Jobbik korábban is közölte: határozott céljuk az értelmiség felszabadítása, a politikai kinevezések felszámolása, hogy a szakmát ne a politika uralja, a szakmai közösségek maguk választhassák meg vezetőiket.

„Ez egy ajánlat minden szabadon gondolkozó értelmiséginek, amit megéri megfontolniuk, mert álláspontunk szerint a politikának csak egy keretrendszert kell adnia ahhoz, hogy a szakmai közösségek meghozhassák saját döntéseiket”.

A Jobbik értelmiségi építkezése az elmúlt években folyamatosan zajlott: míg köztudomású, hogy a Fidesz holdudvarát tömegével hagyják el a szakértők, addig a Jobbiknál folyamatosan gyülekeznek a szakmai kormányzásban bízó, magasan képzett értelmiségiek. Látható az is, hogy a Fidesz az április 8-i választás előtt összeomlott: a hódmezővásárhelyi bukás után egycsapásra véget akarnak vetni a Soros-kampánynak, migrációs ügyben a 2300 betelepített menedékkérő leleplezése után szintén hiteltelenné váltak, az értelmiség pedig Debrecen, Pécs és Nyíregyháza után most Miskolcon segítette a kormányra készülő legerősebb ellenzéki pártot, a Jobbikot.