Vona Gábor Londonban: lakossági fórum és nemzetközi társadalmi szerződés

Beszámoló.

Sajnálatos módon napjainkban már az egymillió fős létszámot közelíti az utóbbi időben kivándorolt magyarok száma, és még riasztóbb az a tény, hogy felmérések szerint legalább ennyien, vagy még többen tervezik, hogy a közeljövőben elhagyják hazájukat. A fiatalok mintegy felét komolyan foglalkoztatja a kérdés, aminek következtében komoly esély van rá, hogy az országot elhagyó szakemberek és értelmiségi réteg hiánya miatt igen súlyos gazdasági és társadalmi csapdahelyzetbe kerül Magyarország.

Nem csoda hát, hogy teljesen megtelt a konferenciaterem, mintegy 200 érdeklődő tapsviharral fogadta a pártelnököt az angol fővárosban. Már Vona Gábor pódiumra lépése pillanatában világossá vált, hogy Orbán Viktor messze legesélyesebb kihívóját hallhatjuk, a Jobbik elnöke a tőle megszokott tartalmas és lendületes stílusban adta elő elképzeléseit, melyet gyakran szakított félbe a publikum tetszésnyilvánítása. A hallgatóság megismerhette a párt legfontosabb célkitűzéseit, különös hangsúlyt fektetve a kivándorolt magyarok megsegítése céljából tervezett intézkedésekre. A fő irányvonalat a nemrégiben közzétett választási program főbb pontjai jelentették, mely az ország egyre égetőbb problémáira kínál megoldást, mint a mindent átszövő korrupció, az egészségügy és az oktatás mindinkább mélyülő problémái, a legkevésbé sem vállalkozásbarát környezet és adórendszer és természetesen hazánk egyre gyursuló kiürülése. Vona beszédében leszögezte, hogy a Jobbik a múltban is szívén viselte a kormány szerint "kalandvágyból" távozó tömegek sorsát, mellyel a választások megnyerése esetén sem kíván felhagyni, sőt, a jelenlegi kormánnyal ellentétben, ami úgy tűnik lemondott róluk, minden segítséget meg kívánnak adni úgy kinntartózkodásuk körülményeinek jobbá tételében, mint hazatérésük elősegítése érdekében.

A rendezvény második felében igen informatív és élénk párbeszéd alakult ki a jelenlévők és a pártelnök között. Rengeteg kérdés, észrevétel és hozzászólás jött a széksorok közül, melyek mindegyikére érdemi válasz érkezett a színpadról, hiszen megszokhattuk, hogy Vona lakossági fórumai során a kölcsönös információcserére törekszik, számára az emberek véleménye, problémáik megismerése a fontos, illetve nem futamodik meg a kemény vagy kényelmetlen kérdések elől sem, mint teszi azt a kormánypárti politikusok többsége. Érintették többek között a honi média "elfideszesedését", a munkaerőpiacon bekövetkezett torzulásokat, az otthoni kilátástalan jövőképet, az alacsony béreket és a lakhatási nehézségeket. Csakúgy, mint külföldön általában mindenhol, ahol szóba kerül a kérdés, itt is egyértelmű volt a külföldi magyarok véleménye: döntő többségük hazamenne, de a jelenlegi, egyre inkább leszakadó gazdasági és fullasztó társadalmi helyzetben nincs rá módjuk.

A közönség soraiban foglalt helyet Somogyi Péter is, az Európai Alternatíva Párt elnöke is, akit külön is köszöntött Vona Gábor. Az EAP és a Jobbik között a napokban született megállapodás, melynek értelmében a külföldi magyarok képviseletét felvállaló politikai formáció visszalépteti egyéni jelöltjeit a Jobbik javára, egyértelművé téve ezzel, kit tartanak a legerősebb kormányváltó erőnek, és kinek a programjában bíznak, ki tudja leginkább eredményesen képviselni a határon túli honfitársaink érdekeit. De nem ő volt az egyetlen, a rendezvényt szervező Londoni Jobbik Baráti Kör mellett a Dublini Jobbik Baráti Kör is képviseltette magát az eseményen, támogatva ezzel az anyapártot. A Jobbik Külföldi Baráti Körei Európa 7 országában működnek, akik az állam helyett, aminek egyébként a dolga lenne élő kapcsolatot tartanak fenn a kivándorolt és az otthoni magyarok között, melyet kormányra kerülésük után mélyíteni és szélesíteni fognak.

A rendezvény utolsó momentumaként sor került egy új társadalmi szerződés megkötésére is, együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Jobbik és a tavaly ősszel alakult Külföldön Is Magyar Mozgalom. A Mozgalom, mint a neve is mutatja a külföldön élő magyarok érdekében végzi tevékenységét, mely egyre nagyobb társadalmi elismertségnek örvend. Képviselőjük, Jánoska Ferenc és Vona Gábor kézjegyükkel látták el a dokumentumot, kifejezve egymás iránti kölcsönös támogatásukat, valamint lefektették közös munkájuk alapjait, mely kiterjed többek között a külhoni mellett a világ minden táján élő magyar állampolgárok részére biztosított levélben való szavazásra, illetve 2022-től az elektronikus voksolás bevezetésére, a bérlakásépítési programra, az átláthatatlan bürokrácia csökkentésére vagy a béruniós kezdeményezés sikerre vitelére.

A fórum végig jó hangulatban zajlott, az együtt töltött több mint két óra senkiben sem hagyott kétséget: a Jobbik a legerősebb és egyetlen kormányváltó erő, mely megtestesíti mindazt, amit szerte a világban élő hazánkfiai remélnek: egy erős államot, mely képes érdekeiket érvényesíteni hazai és nemzetközi szinten is.

Szathmáry-Király Gábor