Törvényt sértett Simonka, de olcsón megússza

A választási és köznevelési törvényt is megsértette Simonka György azzal, hogy óvodás és iskolás gyermekeket használt fel a kampánycéljaira.

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította: jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak.

Simonka György Facebook-oldalát hirdető pólókat adtak a gyerekekre egy dél-békési iskolában

Volt már Bajkai István fideszes választókerületi elnök nevével felmatricázott tojásosztás Terézvárosban, aztán Hoppál Péter kulturális államtitkár és országgyűlési képviselő arcképével díszített karácsonyfa Pécsett, most pedig Simonka György küldött saját Facebook oldalát népszerűsítő pólókat a Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda diákjainak.

A Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) azért fordultak kifogással, mert a Fidesz-KDNP jelöltje egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött a Facebook-oldalával és a like-jelével ellátott pólókat. Az elsőfokú választási bizottság elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a kampánytevékenység nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és nem ütközik tételes jogszabályi rendelkezésbe.

Az NVB egy fellebbezés miatt foglalkozott az üggyel és egyhangú döntéssel megállapították a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet.

Patyi András (az NVB elnöke) a vitában hangsúlyozta, hogy választójoggal nem rendelkező gyerekek között nincs helye kampányeszközök osztogatásának.

A Nemzeti Választási Bizottság a Békés Megye 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (a továbbiakban: OEVB) 47/2018. (III. 06.) számú határozatát megváltoztatja, megállapítja, hogy Simonka György képviselőjelölt megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt alapelveket, valamint a Ve. 208. §-ára tekintettel a választásra irányadónak tekintett, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 24. § (3) bekezdését. A jogsértőt a további jogsértéstől eltiltja.