Itt a „Fekete könyv”, az Orbán-kormány 106 korrupciós ügyével

Felkerült az internetre és bárki által szabadon olvasható a Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország által készített „Fekete könyv”, amiben 106 darab konkrét korrupciós ügy szerepel a 2010-2018 közötti időszakból.

Korrupció során a szereplők gazdasági előnyt szereznek társadalmilag hasznos ellenszolgáltatás nélkül, ezért társadalmi szinten veszteséget okoznak – lényegében ez a korrupció, ami Bulgáriát leszámítva az egész Európai Unióban Magyarországon a legrosszabb.

Letöltéshez katt a képre:

A korrupció 2010 és 2018 közötti magyarországi helyzetét bemutató Fekete Könyv két részre tagolódik. Míg az első rész hazánk korrupciós kockázatát és kitettségét, valamint a közpénzekkel való visszaélést megvalósító korrupció fő megvalósulási formáit és módszereit mutatja be, addig a második rész 106 konkrét korrupciós eset rövid leírását és tipizálását tartalmazza.

 • Ilyen például a 3-as metrószerelvények oroszoknak adott felújítása,
 • az 1956-os emlékév haveri cégeknek kiosztott milliárdjai,
 • a cigányság felzárkóztatására szánt „Híd a munka világába” milliárdok eltűnése,
 • a koncessziók (kaszinó, trafik) pofára való osztogatása,
 • a rettenetesen drága Liget-projekt,
 • az orosz Paks2-biznisz,
 • a haverokat időben kimenekítő Quaestor-ügy,
 • a békemenetes CÖF-nek adott MVM-támogatás,
 • az uniós pénzek visszaosztásáról szóló Voldemort-ügy,
 • az Orbán környezetében mozgó Interpol-körözött Ghaith Pharaon ügye,
 • a széteső Várkert-bazár,
 • vagy éppen a túlárazott Budapest-Esztergom vasútvonal-felújítás.

A kötetben leszögezik, hogy a korrupció súlyos formái a 2010 előtti időszakban is jelen voltak Magyarországon, ugyanakkor ez a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének szétzilálása miatt rendszerszintűvé vált.

„A jelenlegi korrupció ilyenformán túlmutat a tranzakciókon, a hagyományos vesztegetésen és kenőpénz-fizetésen, és rendszerszintű jelleget ölt. A legfontosabb korrupciós kockázat magának az intézményrendszernek az eltorzulása.” – szerepel a dokumentumban.

Magyarországon tehát mindent a korrupció mozgat, nem lehet Fidesz-kapcsolatok nélkül életben maradni, az Orbán Viktor felé kimutatott lojalitás pedig fontosabb erény, mint a tehetség, a tisztesség vagy a szorgalom.

Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő a könyvvel kapcsolatban azt mondta, egy "maffiakormány" irányítja Magyarországot, amely közpénzekhez juttatja a hozzá közel állókat, s ez így nem működhet tovább. A Jobbik be fogja bizonyítani, hogy tettekkel is lehet küzdeni a korrupció ellen - mondta.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. december 11. | 16:51
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
1
sss
2019. december 11. | 11:43
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.

Egy olasz, mások által művésznek mondott furfangos furkó a művészet jegyében egy banánt ragasztott egy falra, amit egy másik, mások által művésznek mondott úr leszedett és megevett, magától értődő módon: a művészet jegyében.

Természetesen egyik sem számít művészetnek, műalkotásnak, csak egy banánnak és evésnek.

Amivel ugyanakkor jó kis üzletet lehet csinálni: a művészetnek hívott banánnal a kitaláló eddig csaknem 400 ezer dollárt keresett, vagyis vannak olyan idióták a világban, akik értik a "globális kereskedelem szimbólumának" szánt banánt.

Aki kíváncsi az érdemtelen emberek nevére és érdemtelen tettükre, ide kattintson.