800 000 000 forintot ajándékoztak volna Kósa Lajos anyjának

Egy kisrepülőket üzemeltető svájci cég részvényeseként akart ajándékozni a megbízó.

Kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forint – ekkora összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

Mint ismert, kedden robbant a hír: a vezető fideszes politikus 1300 milliárd forint felett rendelkezhetett egy dokumentum szerint, amit a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra.

Kiszivárgott: valaki megbízta Kósa Lajost, hogy négymilliárd-háromszázötvenhárommillió eurót kezeljen

Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint - írja a Simicska Lajos tulajdonában álló lap. Az összeg több mint 1300 milliárd forintnak felel meg. A pénzt az FHB Kereskedelmi Banknál helyezték el.

A miniszter először szélhámosságot emlegetetett, ám a dokumentumok hitelességét nem vitatta. Későb elismerte, hogy járt a papírok fejlécén szereplő Tóth Ádám közjegyző – aki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke – irodájában.

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokból kiderül: a felek okiratba foglaltatták, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az (cégnév törölve) részvényese. A részben angol nyelvű papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni a megbízót. Egy másik, 2015-ös papíron is szerepel Czakó János, valamint egy további férfi, Szabó Tamás neve. Mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből. A trezor a szöveg szerint az UBS Switzerland AG zürichi címén található, még azt is rögzítették, hogy ki a svájci ügyintéző, illetve hogy a nevezett férfiak egy Mercedes-Benz S 350 Bluetec típusú gépkocsival érkeznek - írja a lap.

A dokumentumot aláíró közjegyzőhelyettes többek között figyelmeztette a feleket, hogy be kell jelenteniük az illetékes hatóságnak, ha tízezer eurót meghaladó összeget visznek ki az Európai Unió területéről, vagy hoznak be oda. Az egyik angol nyelvű okirathoz a nemzetközi jognak megfelelő hitelesítést, úgynevezett apostille-t is csatoltak.

2015-ig érnek a szálak

A megbízó és a politikus közti kapcsolatról árulkodó első okirat 2013. január 28-án kelt, az utolsó pedig 2015. november 16-án, szemben Kósa Lajos azon állításával, hogy az ügy még 1998 és 2014 közötti debreceni polgármestersége idejére datálódik.

2015. január 12-én kelt az az okirat, melyben a megbízó meghatalmazta Kósa Lajost, hogy helyette és nevében a tulajdonát képező, a Crédit Industriel et Commercial nevű párizsi bank „által kibocsátott részvények tekintetében valamennyi, a részvényest megillető jogokat gyakorolja, ide nem értve a részvények elidegenítését, megterhelését, illetve az osztalék felvételét”.

Kósa Lajos anyukája már korábban is bekerült a hírekbe: a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter mamája két éve vásárolta meg a mátészalkai Méker Kft. többségi tulajdonrészét. Idősebb Kósa Lajosné megjelenése után ismeretlen eredetű friss pénz került a vállalkozásba, és az asszony úgy vette át a több száz milliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel. A cég később több mint százhúszmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a telep fejlesztésére.

Kósa Lajos akkoriban úgy fogalmazott: édesanyja nem strómanja senkinek.

Kósa Lajos szerint inkább örülni kellene annak, hogy az anyukája munkahelyeket teremt

Kósa Lajos kijelentette azt is, hogy az édesanyja nem strómanja senkinek, és nem lát megmagyarázni valót abban, hogy a 82 éves nyugdíjas óvónő hölgy egyszer csak megvásárolta egy sertéstelep felét, amely aztán több mint százmillió forint állami és uniós támogatást kapott.

Öngyilkos lett a csengeri háztartásbeli férje

Kedden a kormánypárti Origo megnevezte azt a csengeri nőt, aki állítólag 1350 milliárd forintot örökölt, nem volt nehéz rátalálni a korábbi közös ügyeikre sem. Sőt, az is kiderült, hogy a csengeri nő férje a botrány kitörése előtt 2 héttel öngyilkos lett.

Kósa Lajos üzleti köréhez tartozott az 1350 milliárdos csengeri nő, a férje két hete öngyilkos lett

Egyre rejtélyesebb ez az ügy! Miután a kormánypárti Origo kedd délutánra megnevezte azt a csengeri nőt, aki állítólag 1350 milliárd forintot ígért neki, nem volt nehéz rátalálni a korábbi közös ügyeikre sem. Sőt, az is kiderült, hogy a csengeri nő férje a botrány kitörése előtt 2 héttel öngyilkos lett.