Le kell zárni azt az időszakot, amikor a közpénzek ellopását a pártok összefonódásai biztosították!

Beszélgetés Samu Tamás Gergővel, Békés megye 2. választókerületének jobbikos jelöltjével.

– 2014-ben a fideszes Dankó Béla 20 ezer szavazattal szerzett egyéni mandátumot, Ön a Jobbik színeiben a második lett csaknem 11 ezer szavazattal, ami 26 százalékot jelent. A baloldali összefogás 8 ezer szavazatot kapott, ami 19 százalékot jelentett. A kireszevazzunk.hu februári felmérése szerint, a Jobbik 31 százalékra növelte támogatóinak mértékét, míg a baloldal jelöltjét mindössze 13 százalék támogatná. Hogyan értékeli a számokat?

– Szarvason és környékén 2009 óta nagyon erős a Jobbik, de sajnos a Fidesz is. Most viszont azt látom, hogy a kormányellenes, de nem kimondottan jobbikos szavazók is azt fontolgatják, hogy a kormányváltás érdekében a Jobbik listáját és engem támogatnak. A kampány során is tapasztaltam, hogy nagyon sok korábban bizonytalan szavazó szintén minket támogat majd. Ez a hozzáállás a kormány korrupciós tevékenysége, a Dankó Béla által tett sok be nem váltott ígéret, az óriási mértékű elvándorlás, az egészségügy helyzete és az utak állapota miatt nem is meglepő.

– A helyiek az Ön által is említett elvándorlás okaként a kevés munkalehetőséget nevezik meg. Ezen Ön egyéni választókerületi képviselőként hogyan segítene?

– Valóban nagyon kevés a munkahely, de jól fizető munkahely sajnos még kevesebb van. Parlamenti munkám során támogatnám, hogy a közszférában béremelés történjen, segíteni szeretném a kisvállalkozások alapításának lehetőségét, valamint a kisvállalkozók terheit szeretném csökkenteni. Ha csökken a terhük, akkor pedig a fejlesztést és a munkahelyek teremtését kell támogatni. A térség adottságai miatt kezdeményezem majd, hogy az agráriumot olyan állami ösztönzésekkel támogassák, amelyeknek köszönhetően több munkahely létesül. Nem mondhatunk le a külföldi cégekről sem, de csak akkor szabad őket támogatni vagy segíteni, ha betartják az itteni játékszabályokat, amelyek a hazait helyezik előtérbe.

– A munkalehetőségek hiánya erősen összefügg az európai szinttől messze elmaradó fizetésekkel. Lát lehetőséget az átfogó béremelésre?

– Ha végre olyan kormánya lesz hazánknak, amely nem lopja el az adófizetők pénzét, akkor igen. Meggyőződésem, hogy a Jobbik-kormány ilyen lesz. De emellett az uniós támogatásokat is úgy kell átalakítani, hogy egy faluban a tizedik kilátó helyett inkább a hazai vállalkozások fejlődését támogassák. Ezt nevezzük mi béruniónak.

– A munkába járás egyik feltétele a megfelelő úthálózat. Országos hírnévre tett szert a Békés városában kialakult „kacsawellness”, hazánk leghíresebb kátyúja. A térség fő-, illetve mellékútjaira ez mennyire jellemző? Egyedi esetről van szó, vagy az egész választókerületben ilyen a közlekedési infrastruktúra?

– Nincs olyan település, ahol ezzel ne lennének óriási problémák. Dankó Béla majdnem minden jelentősebb út felújítását megígérte. Ezekből nem lett semmi. Még megyei útügyi biztos is volt. Minek fizetjük az adókat, ha arra nem képes az állam, hogy rendben legyenek az útjaink? Nem engedhetjük meg, hogy kátyúkat kerülgetve zötykölődjön a mentőautó a kórházba, és azt sem, hogy több százezer forintos károkat okozzon egy-egy családnak az utak rossz állapota. Addig járok majd a Jobbik-kormány tagjainak nyakára, amíg nem érem el, hogy a Békés megyei utakra sokkal több pénz jusson. Ha már nem lopják el ezeket a pénzeket, mint ahogyan a Fidesz-kormány tette, az is óriási előrelépés.

     

– Ugyancsak sok panasz érkezik a hosszú várólistákra, az orvosok, alacsony számára, valamint arra, hogy sokat kell utazni a szakellátásért. Mi lehet a megoldás az egészségügy kihívásaira helyben, illetve országos szinten?

– A várólisták hosszát érdemben kell csökkenteni. Át kell gondolni a diagnosztikai eszközök működtetésének rendjét, hogy egy eszközzel minél több beteget és minél gyorsabban lehessen vizsgálni. Stadionok építése helyett a magyar orvosokat kell hazacsábítani, és itthon is többet kell képezni. Ha több orvos van, akkor több műtét is végrehajtható, és ezáltal is csökken a várólisták hossza.

– Milyen a térségben a közbiztonság? Kell-e javítani?

– Természetesen. Nem szabad engedni, hogy egyes családok bűnöző életmódot folytassanak a hatóságok szeme előtt. Olyan belügyminiszterre van szükség, aki megköveteli a rendőröktől, hogy a bűnt megelőzzék és üldözzék. Nem az autósokat kell ok nélkül vegzálni, hanem a bűnözőket kell elkapni. Ha ehhez rendőri vezetőket kell váltani, ám legyen!

– Országos szinten intézményesült a korrupció. Erre ékes példa az a salátatörvénybe rejtett módosító javaslat, melyet a térség fideszes képviselője Dankó Béla nyújtott be: gyakorlatilag törvényesítette a kartellezést. Helyben milyen jelei láthatók ennek a káros jelenségnek? Hogyan orvosolná ezt a Jobbik?

– Minden korábbi beruházást szakértőkkel kell átvizsgálni. Ahol pedig a korrupció nyomára bukkanunk, ott kíméletlennek kell lenni, ugyanis amit ott ellopnak, azt az itt élő és dolgozó magyar emberek teremtették meg kemény munkával. A Jobbik egyik legfőbb célja az elszámoltatás. Végre le kell zárni azt az időszakot, amikor a közpénzek ellopását a pártok összefonódásai biztosították. A korrupció megállítására kizárólag a Jobbik képes. Mi nem voltunk ezekben benne, és nem is leszünk.

– Ön korábban már volt országgyűlési képviselő. Egy tüntetésen tanúsított magatartása miatt bűnösnek találták, és emiatt lemondani kényszerült. Most másképp cselekedne, mint a tíz évvel ezelőtti, felfokozott politikai hangulatban?

– Természetesen másként, ugyanis most nincsenek országszerte tüntetések Gyurcsány Ferenc ellen, aki átverte a magyar népet. Fiatalként is rendkívül felháborított az az igazságtalanság és pökhendiség, amit az a kormány – a mostanihoz hasonlóan – képvisel. Tudni kell, hogy amikor ezt tettem, akkor a rendőrség jogellenesen oszlatta fel a békés tömeget, és nem sokkal korábban szemeket lőttek ki csak azért, mert valaki ki mert menni az utcára. Tíz évvel később, családos emberként már másként reagálok az ilyen helyzetekre, de az igazságtalanságot most sem tűröm.

– Mit üzenne a kormányváltásra vágyó szavazóknak? Miért pont Ön mellett tegyék le voksukat április 8-án?

– Nézzék meg, hogy kiknek az érdekében, kiket képviselve dolgoztam 1 évig az Országgyűlésben! Akkor ott az emberek saját magukra lelnek. Mindig is a térségünkért aggódtam, és Békés megye boldogulásáért dolgoztam. Nézzék meg, hogy mivel foglalkoztam később a megyei közgyűlésben! Ugyanez a helyzet. Annyi biztos, hogy parlamenti képviselőként én továbbra is a választóimat képviselem majd Budapesten, és nem a pártomat itt helyben. Óriási a különbség.