Visszaadná az önálló, független tűzoltóságot a Jobbik

A Jobbik profiltiszta tűzoltóságot akar létrehozni.

Az elmúlt években rengeteg tiltakozás és sajtómegjelenés foglalkozott a kérdéssel, a Katasztrófavédelem rendszeresen a kritikák kereszttüzébe kerül. A lánglovagok.hu tűzoltósági szakportálon az április 8-i választások előtt azzal is foglalkoztak, hogy milyen kilátásokkal számolhatnak a tűzoltók. Interjút készítettek Sas Zoltánnal, a Jobbik Nemzetbiztonsági és rendvédelmi kabinetének elnökével is, aki közölte:

„Az elmúlt kormányok súlyos károkat okozó, hibás döntései miatt megszűnt az önálló tűzoltóság és a határőrség is. A Jobbik kormánya csak egy önálló, mindenki által elismert, profiltiszta tűzoltóságot tervez üzemeltetni”

A cikkben Sas Zoltán arról beszél, hogy a Jobbik kormányra kerülése esetén olyan tűzoltóságot működtetne, ami vonzó munkahely a hazájukért és polgártársaikért áldozatokat vállaló fiataloknak. A legnagyobb ellenzéki párt minden fórumon a hangsúlyosan fontos megoldásra váró feladatok között sorolja fel az egyenruhások, így a tűzoltók helyzetének megnyugtató rendezését. Nem véletlen, hogy Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje is többször hangsúlyozta, hogy "az egyenruhások a mi szövetségeseink" – fogalmazott a Lánglovagoknak parlamenti képviselőjelölt.

Sas kiemelte azt is, hogy a Jobbiknak jelenleg is több rendvédelmi múlttal rendelkező országgyűlési képviselője van, Makai Tibor jelöltjük például maga is tűzoltó volt. Emlékeztetett, hogy a Jobbik már több "egyenruhás" kerekasztal-beszélgetést is kezdeményezett az elmúlt időszakban, ezeken a megbeszéléseken rendszeresen részt vettek, vesznek aktív tűzoltók is.

A szakportál azt írja, „Teljes az egyetértés a munkavállalók és a Jobbik között abban a kérdésben is, hogy vissza kell állítani - egy szakmailag megalapozott - szolgálati nyugdíjrendszert. A jelenleg szolgálati járandóságú tűzoltók vissza fogják kapni a szolgálati nyugdíjas státuszukat.”

Természetesen arra is megoldást kell találni, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítása miatt ne alakuljon ki tömeges létszámhiány - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Sas Zoltán. A bérezés kapcsán közölte, hogy a Jobbik nem pótlékok rendszerében gondolkodik, hanem európai béreket akar és fog adni a tűzoltónak, rendőrnek, NAV-osnak, katonának, szóval valamennyi egyenruhásnak.

Létbiztonságot szavatolunk azok számára, akik a haza biztonságáért, a nemzeti közösségünk megmaradása miatt naponta kockáztatják életüket. Célunk a szolgálati nyugdíjrendszer, a szolgálati lakásprogram, a valódi és kiszámítható életpályamodell megvalósítása – olvasható a Jobbik 67 oldalas programjában.

A Lánglovagoknak a Jobbik szakpolitikusa azt mondta, pártja egy olyan önálló magyar tűzoltóságban gondolkodik, ahol a tűzoltókat európai szintű, megfelelő munkakörülmények és munkabérek várják, ahol a tűzoltó tudja, hogy meg fogja kapni a korkedvezményes szolgálati nyugdíjat. Sas Zoltán elmondása szerint a Jobbik kormányra kerülése esetén a tűzoltóság vonzó munkahely lesz a hazájukért és polgártársaikért áldozatokat vállaló fiatalok között.