Hangfelvétel bizonyítja, hogy Rig Lajos járta ki a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaállítását

A helyi Fidesz ennek ellenkezőjét állítja. Kis magyar látlelet egy krónikus bajról.

Ennek természetesen nagyon nagy hírértéke önmagában nem lenne, amióta a Föld kerek, mindig is voltak és lesznek is politikusok közötti háttértárgyalások, ahol üzengetések helyett el tudnak dönteni nehezebb kérdéseket.

Csakhogy Tapolcán (és Ajkán) évek óta a fő kampánytéma a kórház(ak) kérdése, hiszen a tapolcai Deák Jenő kórház aktív ágyainak megszüntetésével az amúgy is forráshiánnyal és súlyos gondokkal küzdő ajkai kórházat terhelték túl. A Jobbik már évek óta küzdött a az aktív kórházi ágyak és a sürgősségi osztály visszaállításáért, amikor 2014-ben előbb Dobó Zoltánt polgármesternek, majd 2015-ben Rig Lajost választották meg országgyűlési képviselőnek. 

Bár a Fidesz a 2015-ös kampány során is megígérte az aktív ágyak visszaállítását (amit ugye ők vettek el), de konkrét lépések nem történtek. Úgy tűnt, a Fidesz hagyta az elveszettnek gondolt választókerületet és inkább a pápai körzetbe öntötte (szó szerint) a pénzt, erről itt olvashat bővebben. 

Rig Lajos a meddő parlamenti vitát kikerülve felkereste Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy egy sürgősségi fogadóhely kialakítását kezdeményezze Tapolcán. 

A képviselő kórházak és a mentőszolgálat adataival, betegszámokkal, megtörtént esetekkel támasztotta alá a fejlesztés szükségességét, az államtitkár tavaly nyáron személyes ígéretet tett a kórház funkcióbővítésére. 

Eddig teljesen hétköznapi a történet. Csakhogy.

A kampány Tapolcára is begurult könyörületet nem ismerő lánctalpain és törni-zúzni kezdett. Fenyvesi Zoltán, a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje (egyben a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke) igyekezett saját érdemének tulajdonítani a bővítést, Rig Lajos szerepét pedig elhallgatni, a helyi Fidesz pedig egyenesen azt állította, hogy semmi köze nem volt a fejlesztéshez. 

A jobbikos elintézte - a fideszes kampányol vele

2012 óta folytat küzdelmet Rig Lajos a tapolcai kórház aktív ágyainak visszaállításáért, közreműködésének köszönhetően most sürgősségi fogadóponttal és 15 aktív belgyógyászati ággyal bővült a Deák Jenő Kórház - írja a 8300.hu. Mint ismert, a Fidesz-kormány és a fideszes városvezetés hat évvel ezelőtt szüntette meg a Deák Jenő Kórház belgyógyászati és sebészeti osztályát.

Nem is csoda az igyekezett, hiszen Fenyvesi és a helyi Fidesz már két választást is elvesztett a kórház miatt. 

Csakhogy most birtokunkba került egy hangfelvétel, ami bizonyítja, hogy Rig Lajos valóban tárgyalt Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárral, aki a "béke érdekében" hajlandó is volt a bővítésre és a téma lezárására. 

"Ha megtudjuk ezt a békét kötni, akkor ez a dolog szeptemberben el fog intéződni"

- mondja a felvétel tanulsága szerint Ónodi-Szűcs, akinek Rig Lajos pontos számokkal, kórházak és a mentőszolgálat adataival, betegszámokkal, megtörtént esetekkel igyekezett alá támasztani a fejlesztés szükségességét. Az államtitkár erre tavaly nyár végén ígéretet is tett (a szeptember 2017-re vonatkozott), végül kis csúszással, de 2018 márciusában újra életet lehetett lehelni a tapolcai kórházba.

A márciusi átadáson és ünnepségen természetesen a fideszes jelölt és a hozzá közeli kórházvezetés mondott beszédet, vagyis azok, akik pár évvel ezelőtt még a felszámolásban látták a fejlődés útját. Hogy ez ne legyen elég, a belgyógyászatra azok a Németországból hozott berendezések kerültek, amit korábban Fenyvesi Zoltán "lomizásnak" minősített:

"2012 óta folyamatosan küzdök azért, hogy visszaszerezzem Tapolcának azt, amit a Fidesz elvett. A munkánk most meghozta gyümölcsét, sürgősségi fogadóponttal és 15 aktív ággyal bővült a tapolcai kórház. Itt azonban nem állok meg, hiszen eltökélt célom, hogy a többi aktív ágyat is visszaszerezzem a térségnek. Munkámat és feladataimat mindig becsülettel és tisztességgel végzem, ezért is tartom felháborítónak, hogy Fenyvesi Zoltán ismét olyan érdemekkel dicsekszik, amit nem tudhat magáénak. Remélem elnyerték tetszését a regensburgi adományok, amiket ő korábban lomizásnak tulajdonított, most pedig az új osztályok berendezéseként szolgálnak"

- mondta érdeklődésünkre Rig Lajos.