"Büntetem azokat, akiktől elvárom, hogy megválasszanak?"

Ajkán most nem lennénk fideszes képviselők...

Pedig tudtak volna miről beszélni, ugyanis Ajka képviselő-testülete a város elkaszált TOP-os pályázatairól kérdezte volna a fideszes politikusokat.

Mint ismert, a város mindössze 331 millió forint pályázati pénzt nyert (nem járt sokkal jobban a jobbikos vezetésű Tapolca sem), míg a hasonló lakosságszámmal bíró Pápa csak a TOP-os pályázatok keretében 8,2 milliárd forintot.

A város elkaszált pályázatairól és annak politikai hátteréről már írtunk bővebben: a Veszprém megyei közgyűlés Ajka szocialista vezetése szerint politikai alapon bünteti az ajkai embereket, miközben a fideszes vezetésű településekkel kivételezik.

Az áttekintéshez segítséget nyújt a 8300.hu összeállítása. Ebből kiderül, hogy a választókerület 60 településéből 22 nyert összesen 61 pályázatot. Bár a kiírásokon szinte csak önkormányzatok indulnak, vannak azért kivételek, mint például a Széki-tavi Horgász Egyesület, ami közel 100 milliót nyert turisztikai fejlesztésekre. A horgászegyesület vezetőségi tagja amúgy nem mellékesen az ajkai képviselőtestület fideszes tagja és Fenyvesi Zoltán kampányfőnöke. 

A kerületben van olyan kisváros, amely 15 pályázatot nyert, egy másik hetet. A kiosztott 7,1 milliárdból 4,1 milliárd forintot két település kapott. Egy főre lebontva ez azt jelenti, hogy míg a fideszes vezetésű, 7000 lakosú Sümegen egy főre 469 ezer forint fejlesztés jutott, addig a szocialista Ajkára 11 ezer forint. A jobbikos Dobó Zoltán által vezetett Tapolcán sem sokkal jobb a helyzet: oda 42 ezer forint került lakosonként. Magyarul: az ellenzéki városokat - vagyis az ott élőket - egyértelműen büntetik a pályázati pénzek osztogatásával.

"Szakmailag mindegyik pályázatunk jó értékelést kapott, politikailag mindet elmeszelték"

Az egy lakosra jutó támogatási összeggel városunk az utolsó helyen végzett - mondta Horváth József Ajka alpolgármestere, a Veszprém megyei közgyűlés tagja még tavaly májusban, most megnéztük, hogy milyen az, amikor a fideszes többség a pályázatokat kampánycélokra felhasználva kivételezik a "saját" városaival és bünteti az ellenzéki településeket.Mint ismert, Ajka azon kevés dunántúli település közé tartozik, ahol a város vezetése és a közgyűlés többsége is MSZP-s.

"Azért nem támogatták az ajkai pályázatokat, mert az alkotmányos költségeket nehéz lett volna visszaterelni"

"A csapadékvíz elvezetése nemcsak a Sport utca környékét érinti, hanem az egész városét. Egyértelműen politikai döntés született. Fenyvesi Zoltán ezt a pályázatot nem támogatta, leszavazta, nem járult hozzá ahhoz, hogy ezzel a fejlesztéssel megkönnyítsük az itt élők életét"

- mondta Johanidesz Sándor képviselő az elutasított csapadékvíz-elvezetésre kiírt pályázatról. Schwartz Béla polgármester szerint egyértelműen politikai döntés született ebben az esetben, hiszen a két, független bíráló alkalmasnak találta a pályázatot. 

"Azért nem támogatták az ajkai pályázatokat, mert az alkotmányos költségeket nehéz lett volna visszaterelni"

- utalt Utassy István, a képviselő-testület tagja az úgynevezett „alkotmányos költségre", ami a pályázatok során elnyert források visszaosztását jelenti. 

Pad Ferenc képviselő emlékeztetett: a városi utak felújítására beadott pályázataik csírájában el lettek fojtva, "jelezték nekünk, hogy ne is induljunk, mert úgysem nyerünk. Nagyon örülünk, hogy fejlődik Pápa, de Ajkának is nagy szüksége lenne a fejlesztésekre" - mondta.

A polgármester szerint Ajkán olyan fideszes képviselők vannak, akik a Fidesznek akarnak megfelelni, nem pedig a városnak. 

"Fenyvesi Zoltán az egyike ezeknek, de nehogy azt higgyük, hogy a mi képviselőink mások. Van itt olyan fideszes képviselő, akinek a városrésze 1,1 milliárd forintot nem kapott meg. Erre mit csinál ez a képviselő? Asszisztál a fideszes megyei képviselő feladataihoz, nem segíti a várost."

A fideszes Peternics Mihály viszont megvédte Fenyvesi Zoltánt: a képviselő szerint az önkormányzat csúsztat, hiszen például iparfejlesztésre jóval több pénzt kapott Ajka, szerinte ezt is számba kéne venni, amikor bírálják a megyei közgyűlést. 

A szintén fideszes Ravasz Tibor szerint viszont a pályázatok elbírálását nem a megyei közgyűlés hozta, ott nem hoznak döntéseket. Mint mondta: Fenyvesi Zoltán minden ajkai pályázatot támogatott, ráadásul a 22-ből még csak öt pályázatot utasítottak el, 12 kapcsán még nincs döntés. Mint mondta, ezekkel a pályázatokból már nem 331 millióról, hanem másfél milliárd forintot nyert a város. 

"Itt most a TOP pályázatokról van szó, az iparfejlesztésre kiírtak teljesen más pályázatok"

- válaszolt a polgármester. A 22, illetve a 12 pályázatról pedig azt mondta: "Azért voltunk kénytelenek a TOP-pályázatok második fordulójába beadni néhány pályázatot, mert nem nyert az elsőben, vagyis megismételtük azokat. Önök már egyszer nemet mondtak képviselő úr, legfeljebb még egyszer nemet mondhatnak."

20 000 000 000 > 331 000 000

Dr. Horváth József alpolgármester átvéve a szót, visszautasította a Fidesz vádját, mint mondta: "a határozati javaslatban ismeretlen tette ellen teszünk feljelentést, nem Fenyvesi Zoltán vagy Polgárdy Imre ellen. Ezt azért kell megtenni, mert a polgári peres eljárást kizárták, marad a büntetőeljárás, illetve az uniós jogorvoslati út".

Az alpolgármester emlékeztetett: "a megyei hatóságnak igenis felelőssége van, hiszen ha a megyei közgyűlés nem ért egyet, akkor az irányító hatóság nem hozhatta volna meg a végső döntés." Mint mondta: ezt a testületet pedig Polgárdy Imre, Fenyvesi Zoltán és a fideszes többség irányítja (hét ellenzéki képviselő van - a szerk). Emlékeztetett: így jutott Ajkának az első körben 331 millió, a második körben semennyi, miközben Pápán az első körben összesen 16 milliárd forintot nyertek, sőt, ha hozzávesszük a többi pályázati forrást, akkor már húszmilliárdnál járnak."

Emlékeztetett: a közgyűlés nem is dönthetett volna összeférhetetlenség miatt, ezért - mivel többségben vannak - hoztak magukra nézve egy határozatot, hogy nem összeférhetetlenek. "Ez eljárási hiba, nem is kicsi. Fenyvesi Zoltán megszavazott minden elutasító határozatot. Annak, hogy mi így jártunk, annak ő szerves közreműködője volt" - mondta az alpolgármester.

"Ajka és Tapolca ugyanabban a cipőben jár, amibe nem folynak bele a pályázati pénzek"

- mondta Rig Lajos, a választókerület jobbikos képviselője. A politikus emlékeztetett: Ajkán a legalacsonyabb az egy főre jutó forrás, 11 406 forint, ez a választókerületi átlag kilencede, de Tapolcán sem sokkal jobb a helyzet, ott 42 ezer forint az egy főre jutó elnyert pályázati forrás, miközben a két városban él a kerület lakosságának nagyobb része.

A pályázati pénzek politikai kiosztását Császár László, Tapolca volt fideszes polgármesterének szavaival érzékeltette, mint idézte: 

"Pályázati forrást, a helyi vagy országos Fidesz támogatása nélkül nem lehet nyerni, ez régen is így működött, ma is így működik, aki mást mond, az hazudik."

Akkor ki hazudik, ő vagy önök? - kérdezte meg a jelenlévő fideszes képviselőket Rig Lajos, aki szerint egyértelmű, hogy a pályázatok elbírálása politikai szempontok alapján történik.

"Akkor nyer a térség, akkor jönnek a fejlesztési források, ha kormánypárti politikust választanak meg" - idézte Fenyvesi Zoltán 2015 áprilisában tett nyilatkozatát a jobbikos képviselő, aki szerint ez nem más, mint színtiszta politikai zsarolás, a titoktartási kötelmek folyamatos megszegése, hiszen titoktartási kötelezettség terhel minden döntéshozót. 

Halimbán egy iskolai évzárón, egy laminált lap formájában adták át a pályázati döntést 2017 májusában, de maga a pályázat csak az év szeptemberében került fel a támogatott projektek listájára. Ez a képviselő szerint épp a titoktartási kötelezettség megszegését jelenti, hiszen a pályázati pénzekről döntő közgyűlési tagok nem beszélhetnek a döntéseikről addig, amíg azok nyilvánossá nem válnak.

Rig Lajos egy másik pályázatot is említve felhozta: Tapolcán is megfúrták a pályázatot, itt a laktanyában valósulhatott volna meg egy másfél milliárdos barnamezős projekt. 

"Ide nemcsak migráns nem jön, hanem pénz sem"

- mondta a képviselő Fenyvesi Zoltán korábbi, abszurditásba hajló sajtótájékoztatója kapcsán. A fideszes képviselő az országos utasításnak megfelelően azt állította, hogy a laktanyába migránsokat fognak telepíteni. "Ez semmi másról nem szólt, csak a színtiszta politikáról" - mondta.

"Fenyvesi úr, vegye le a fényképét az oszlopról"

A közmeghallgatás vitathatatlanul legérdekesebb, és a maga nemében legszórakoztatóbb része maga a közmeghallgatás volt. A politikusok adok-kapja után lendületesen beletapostunk a gázba, az ülésen megjelenő helyi lakosokban a pc-t messziről elkerülve nyilvánítottak véleményt. 

"András ne csóválja a fejét, mert egyszer sem láttam ott"

"Motorcsónakkal lehet bemenni a boltba, mert ott is akkora tócsa van"

"Azt mondta a Fidesz, hogy rendbe van téve, de mi van rendbe téve? Zsebbe van téve!"

"Fenyvesi úr vegye le a fényképét az oszlopról"

- csak néhány, erősebb vélemény a sok közül. 

Hogy milyen érzés lehet fideszesként végigélni egy ilyen közmeghallgatást, nem tudjuk, az arcokból mindenesetre arra következtettünk, hogy nem jó.

Pedig itt még nem ért véget a móka, a polgármester ugyanis zárásként azért még megsorozta (nem úgy) őket:

"A megyei elnök és alelnöke gyáva, sunyi alakok, az emberek szemébe pedig nem mernek nézni. Sajnos azt kell mondanom, hogy a mi képviselő-testületünk fideszes tagjai is hasonló mentalitással rendelkeznek.  A padragi városrész 1,1 milliárd forintot nem nyert. Puskás Károly képviselő úr asszisztált Fenyvesi Zoltánnak. Egyetlen egyszer sem szólt annak érdekében, hogy ez a két városrész nyerjen. Képviselő úr, szégyellje magát! Remélem a város lakossága meghozza önökkel szemben a megfelelő döntéseket, ahogy nagyon remélem, hogy Fenyvesi Zoltánnal szemben is meghozzák ezeket a döntéseket. Ne szavazzanak Fenyvesi Zoltánra, arra aki elárulja Ajkát, és Pápa pályázatait szavazza meg, majd elvárja, hogy az ajkaiak szavazzanak rá? Büntetem azokat, akiktől elvárom, hogy megválasszanak? Érdekes mentalitás."

A felfokozott hangulatú közmeghallgatás ezzel véget ért. A pályázati trükközés nem véletlen a körzetben (mármint itt sem), a fideszes politikus jövője múlik az eredményen, hiszen számára még egy vereség már nem fér bele. A kampány ezért a választókerületben, ha lehet még mocskosabb az országosnál is. Mindenestre a kireszavazzunk.hu adatai szerint Rig Lajos esélyes a kerület megnyerésére.

A kérdés az, hogy az emberek a pályázatok politikai kiosztását látva, hogyan szavaznak. Akárhogy is lesz, Veszprém megye 3. számú választókerülete 2015 után is nagyon érdekes helyszín.