Felszámolhatják a független igazságszolgáltatást

Megszűnhet az Országos Bírói Hivatal.

A demokrácia alapköve, a hatalommegosztás elve sérülhet ezáltal, hiszen 2012 óta az Országos Bírósági Hivatal döntött a bírósági vezetők kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről, így arra is befolyásuk lehetett, hogy egyes ügyeket melyik bírók tárgyalják. A szervezet (eddig is kérdéses) függetlensége adott biztosítékot arra, hogy a politikai ügyek nem válhatnak koncepciós perekké.

Nyíltan vállalja a bíró: OBH mára autokratikus, központosított rendszerré vált

A Budai Központi Kerületi Bíróságon dolgozó jogász a Budapest Beaconnek nyilatkozva hangsúlyozta, magánvéleményét közli, amit nem tilthatnak meg neki. Ettől függetlenül számos esetről tud, amikor bírók bejelentik, ha interjút adnak és öncenzúraként engedélyt kérnek erre feletteseitől. Azt is mondta, hogy a Handó Tünde vezette OBH mára autokratikus, központosított rendszerré vált, ami megtorolja a belső kritikát vagy a különutas bírói megszólalásokat.

A portál szerint 2016 nyara óta biztosan tudható, hogy a kormány nagyobb befolyást szeretne az igazságszolgáltatásban. Akkor különbíróságot hoztak volna létre a politikailag kényes ügyeknek, miután ez nem sikerült, a bírói kinevezési szabályokat kezdték babrálni, hogy saját embereiket hozzák helyzetbe.

Amennyiben az OBH valóban betagozódik az Igazságügyi Minisztériumba, egyes hírek szerint a mérsékeltebb fideszes irányvonalat képviselő Gulyás Gergelyt ültetnék a minisztérium élére, ezzel elfogadhatóbbá téve a helyzetet a nyugati szövetségesek számára.

A 444 több forrásból is arról értesült, hogy a bírák nyugdíjazási szabályzatán is változtatnának, hogy a tapasztaltabb, nehezebben irányítható bírákat kormányhoz hűségesebb emberekkel válthassák fel.

Mint köztudott, az Európai Parlament épp arról tárgyal, hogy megindítsa-e Magyarország ellen azt az eljárást, ami kezdeményezné hazánk kizárását az Európai Unióból, ezzel megfékezve Orbán Viktor illiberális demokráciára való törekvéseit. Ha a fenti értesülések valósággá válnak, akkor borítékolhatjuk a hetes cikkely élesítését, hiszen Lengyelországot egy szinte ezzel megegyező igazságügyi reformtól térítette el az EU a legerősebb fegyverének számító eljárás kilátásba helyezésével.

Európai szellemi műhely: Az uniónak a hetes cikkelyhez kell nyúlnia a magyar kormánnyal szemben

Rekviem egy demokráciáért: az Európai Unió és Orbán Magyarországa címmel terjedelmes elemzést tett közzé a European Council on Foreign Relations (ECFR) elnevezésű, Európa minden fővárosában irodával rendelkező, nemzetközi szellemi műhely és tanácsadó szervezet, melyben azt járják körül, miként tudná az európai közösség megrendszabályozni a demokratikus játékszabályokra fittyet hányó Orbán Viktort.