„Aki magyart a magyarnak ugraszt, az a sokkal többre hivatott nemzetet a vesztébe vezeti”

Több mint százezren tüntettek a kormány ellen a demokráciáért és a sajtószabadságért.

Szerveződjetek, beszélgessetek!

Itt vagyok, magyar vagyok, civil vagyok, nő vagyok - kezdte beszédét az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Móra Veronika szerint lejáratással, kiéheztetéssel, megfélemlítéssel akarja ellehetetleníteni a kormány a civilek munkáját. Arra kérte a tüntetőket, hogy szervezzék meg saját civil köreiket, vagy csatlakozzanak már működő szervezetekhez. Továbbá

arra ösztönözte a résztvevőket, hogy beszélgessenek a szomszédjukkal még akkor is, ha nem értenek egyet vele. Keressenek olyan közös ügyet, ami mentén helyben együtt léphetnek fel.

Móra szerint a demokráciát kicsiben, alulról szerveződve kell újjáépíteni.

Ölelj meg egy fideszest, ölelj meg egy magyart!

Békéscsabáról érkezett a nemrég megszűnt Magyar Nemzet újságírója, aki arról is ismert, hogy bántalmazták, miközben a Békementről tudósított. Unyatyinszky György kollégái nevében arról beszélt, hogy mivel nincs már meg a lapjuk, így nem tudják elmondani, hogy ki lopott, ki nézi az embereket hülyének és ki akar elégtételt venni azokon, akik bírálják a kormányt. „Minden vágyunk a tájékoztatásotok. Megmaradunk kritikusnak a kormánnyal és az ellenzékkel szemben is” - mondta.

Elárulta, hogy szerveződik egy országos újságírói hálózat. Unyatyinszky hozzátette, hozzájuk hasonlóan az embereknek is szerveződnie kell, civil és szakszervezeteket kell létrehozni. Úgy fogalmazott, nem szabad félni, mert nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, elüldözni az országból, mert nem egyezik a véleményük a kormányéval.

Szerinte a kormány taktikájának a lényege, hogy magyart a magyar ellen fordítson. Az újságíró a fanatizmus elleni küzdelemre szólított fel, amelynek egyik lépéseként arra bíztatta a jelenlévőket, hogy öleljenek meg egy fideszest. Azt kérte, hogy türelemmel és megértéssel forduljon mindenki a megfélemlített és megtévesztett emberekhez, s a mesterségesen teremtett ellentéteket csak barátsággal lehet elhalványítani. Megjegyezte, hogy

aki magyart a magyarnak ugraszt, az a sokkal többre hivatott nemzetet a vesztébe vezeti. 


Magyarországot újraegyesíteni

Gyetvai Viktor diáktüntető a megosztottság elleni fellépést sürgette. „Az a feladatunk, hogy egyesítsük újra Magyarországot! Rengeteg kérdésben nem értünk egyet, de abban igen, hogy egy korrupció, ellenségképtől mentes demokratikus fejlődő demokratikus ország állampolgárai szeretnénk lenni” - fogalmazott. 

A többi felszólalóhoz hasonlóan ő is azt kérte a hallgatóságtól, hogy kezdjék el megszervezni a civil társadalmat. 

Manipulált hírek helyett…

Homonnay Gergely író, újságíró beszédében a közmédiát bírálta. Azt mondta, hogy a tv-székházban egyetlen érték maradt: a TV Maci. Hozzátette az embereknek elege van a gyűlöletkampányból, a manipulált hírekből, a megvezetésből, ezért közösen kell követelni az MTVA megszüntetését és azt, hogy egy független testület ellenőrizze a közmédia működését.

Petícióit indítottak a tisztes tájékoztatásért, ami nemcsak az ellenzéki, hanem a tisztességes fideszes szavazóknak is jár, az ahang.hu oldalon lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.  

Márki-Zay: Van új ellenzék

"Hinnünk kell benne, hogy ami nem öl meg az megerősít" - mondta a tömeghez szólva Hódmezővásárhely polgármestere. Márki-Zay Péter szerint a magyar nép a kormányt nem tudta, de az ellenzéket leváltotta. 

Bírálta a pártokat azért, amiért nem voltak képesek az összefogásra. Hozzátette, minden pártban vannak tisztességes és tehetséges emberek, de olyanok is, akikkel a jövőben sem lehet leváltani Orbánt. "Megérdemlünk egy olyan ellenzéket, ahol nincsenek ott a korrupt hatalom ügynökei" - fogalmazott. 

Márki-Zay leszögezte:

"nekünk is Magyarország az első. Ha nem így lenne, akkor ma itt nem tízezrek követelnék a szabad Magyarországot." 

A polgármester utalt a tüntetők sokféleségére, és arra is, hogy ő is összefogással tudott nyerni. Kihangsúlyozta, hogy csak együtt van esélye az ellenzéknek és csak úgy, ha egyetlen esélyes jelölt veszi fel majd a küzdelmet minden körzetben a választásokon a kormánypártokkal szemben. 

A politikus elmondta,

harcolni fog ez a közösség azok ellen, akik az ellenzékbe beépülve a megosztásra törekednek és ezáltal a Fidesz hatalomba maradását segítik.

A polgármester felszólította az egybegyűlteket a még megmaradt független sajtó támogatására. Közös célként jelölte meg azt, hogy elérjék, Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Azt mondta, "Lesz elszámoltatás harcolni fogunk a bíróságok függetlenségéért, az önkormányzatokért, azért, hogy a helyi ügyekben a helyiek dönthessenek." 

Márki-Zay hozzátette:

Van új ellenzék, lesz új ellenzék: ti vagytok az új ellenzék. 


Gulyás Balázs szervező szerint a tömeg több, mint százezres volt. A netadós tüntetések szervezőjeként megismert aktivista felszólalásában azt emelte ki, hogy sok problémája van az országnak, de a kormány ezek megoldása helyett a civileket vegzálja. Kiállásra szólította fel a tömeget a civilek, a független bíróságok, az önkormányzatiság mellett. 

Az esemény végén azt is bejelentették, hogy május 8-ra, az új országgyűlés alakuló ülésének napjára újabb tüntetést szerveznek.
 

(Fotók: Béli Balázs)