Jobbik: hazaárulás, hogy a kormány a Ganz egyiptomi üzletét átjátszotta az oroszoknak

Orbánnak Oroszország az első. 

A 444 ma írta meg a Direkt36 tényfeltáró portálra hivatkozva, hogy 2016-ban a magyar Ganz-csoport 700 vasúti kocsi beszerzéséből álló egyiptomi tendert nyert el. A hazai gyártáshoz a külügyi tárca ilyen üzletekre szakosodott bankjának, az Eximbanknak a hitelét vették volna igénybe.

Ám az utolsó pillanatban az Orbán-kormány úgy döntött, a hitelt inkább a magyarok ellenében pályázó orosz konzorcium rendelkezésére bocsátja.

A történet a cég 2016-os beszámolójában is szerepel.

„A tender megnyerését követően, a szerződéskötés folyamatában a magyar kormány a vevő finanszírozást az orosz konkurens cég mögé állította, akivel azonban az Egyiptomi Vasút nem kötött/köt szerződést”

 – olvasható a dokumentumban.

A szerződéskötés egyértelműen a magyar kormány hibájából nem történt meg.

„A kormánynak nem állt szándékában bevonni a Ganzot, az egészet át akarták játszani az oroszoknak” –

mondta a Direkt 36 forrása, hozzátéve, hogy a kormány ráadásul semmilyen magyarázatot nem adott a Ganznak, hogy miért akarták őket kihagyni a projektből.

Magyar helyett orosz cég gigabizniszét támogatják Orbánék

Nagy üzletet nyert el 2016-ban a magyar Ganz-csoport: egy 700 vasúti kocsi beszerzéséből álló egyiptomi tenderen lettek győztes pályázók. A hazai gyártáshoz a külügyi tárca ilyen üzletekre szakosodott bankjának, az Eximbanknak a hitelét vették volna igénybe.

A Jobbik szerint

súlyos nemzetbiztonsági és gazdasági kérdéseket

is felvet az ügy, amely sürgős kivizsgálásra szorul.