4,4 milliárd dollárt gyűjtöttek Szíriának

Mintegy 4,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására szerdán az Európai Unió és az ENSZ által szervezett brüsszeli donorkonferencia résztvevői.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője "jó kezdetnek" nevezte az egyelőre még nem hivatalos végösszeget, ugyanakkor az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint ez "tragikusan" kevés.

Korábbi közléseik szerint a szervezők legalább 6 milliárd dollárt szerettek volna gyűjteni a konfliktus áldozatainak megsegítésére, amihez az ENSZ adatai szerint csak idén nagyjából 9 milliárd dollárra lenne szükség.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos arról számolt be, hogy emellett a jövő évre 3,4 milliárd dollár felajánlás érkezett.

Németország több mint 300 milliárd forinttal segít Szírián

A felajánlást Heiko Maas német külügyminiszter jelentette be országa nevében, amikor megérkezett a kétnapos Szíria-konferencia zárónapjára.Berlini közlés szerint ezt az összeget további 300 millió euróval egészíthetik még ki az év második felében, Németország 2019-es költségvetésének elfogadása után.A donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt, a szervezők legalább hatmilliárd dollárt szeretnének gyűjteni Szíria támogatására.

 

Forrás
MTI