Megint kamut találtak a BBC egyik dokumentumfilmjében

Van néhány csúsztatás az Emberek bolygója (Human Planet) című dokumentumfilm-sorozatban.

A BBC úgy döntött, hogy inkább teljesen visszavonja a Human Planet című sorozatot, miután egy másik részről is kiderült, hogy ferdítenek benne.

A 2011-ben készült, nyolcrészes sorozat első epizódjában Lembatát mutatják be, ami egy kis indonéz sziget. Itt Benjamin Blikololong vadásszal tarthatnak a nézők, akinek fő profilja a bálnavadászat.

A BBC balszerencséjére viszont pont azon a szigeten járt egy másik újságíró is, így vált világossá, hogy a sorozatban tévesen mutatják be Blikololong szerepét, ugyanis ő nem szigonyozott bálnát, bár a vadászat menetének bemutatása stimmel.

A másik csúsztatást magyar újságírók leplezték le

Április elején a BBC már beismerte, hogy az Emberek bolygója negyedik részében meghamisították a valóságot. Indonézia Pápua tartományába látogattak el, a korowai törzshöz, akik kannibalisztikus múltjukról ismertek.

A stáb úgy mutatta be őket, hogy most is évszázadokkal ezelőtti körülmények között élnek, 30-50 méter magasra épített faházakban. Később viszont kiderült, hogy a faházas rész csak meg volt rendezve, a filmesek kedvéért építették őket, valójában nem ilyenekben élnek.

Ezt először az On the Spot készítői, Cseke Eszter és S. Takács András leplezték le, nekik a törzstagok mesélték, ha jól megfizetik őket, úgy viselkednek, mint elődeik.

Az ominózus faházak:

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.