Ellehetetlenítené a helyi vendéglátóipart a szegedi csendrendelet

Önkormányzati rendeletben szigorítaná az éjszakai életet a Botka László-féle szegedi szocialista városvezetés. A helyi vendéglátósok és az egyetemi hallgatói önkormányzat mellett a Jobbik és a KDNP is ellenzi a szabályozó bevezetését. A közgyűlés pénteken kíván dönteni az ügyben.

A fesztiválszervezők, vendéglátósok és diákok mellett Jobbik és a KDNP is tiltakozik az ellen az önkormányzati rendelettervezet ellen, melyet pénteken kíván elfogadtatni a Botka László polgármester vezette szegedi önkormányzat. A szabályozó értelmében vasárnaptól csütörtökig 8 és 22 óra között, pénteken és szombaton pedig 8-tól éjfélig lennének üzemeltethetők a hangosító berendezések. Ez alól a sportrendezvények élő televíziós közvetítései kivételt képeznek. Az alkalmi rendezvényeken éjfélkor kellene lekapcsolni a hangosítást, de ez nem vonatkozna az állami és önkormányzati rendezvényekre.

A szabályok nélkülözhetetlenek a békés együttélés miatt, de egy olyan fesztiválvárosnak, mint Szeged, a rendezvények is fontosak, ezért ezzel együtt kell tudni élni. A fesztiválszervezők feladata, hogy egy-egy rendezvény minél kevésbé zavarja a lakókat. A városvezetésnek kell eldöntenie, mennyire fontosak Szegednek ezek a fesztiválok

nyilatkozta a Délmagyarnak Elekes Zoltán, a Magyar Fesztiválszövetség alelnöke és a dél-alföldi regionális iroda képviselője. Elekes, aki a Hungarikum fesztivált szervezi, hozzátette: jobb megoldásnak tartotta volna, ha a rendelet megfogalmazása előtt leülnek egyeztetni a felek, hiszen a városvezetésnek és a vendéglátósoknak is érdeke, hogy a turisztikai üzletág működjön.

A bicska kinyílt a zsebemben, amikor meghallottam. Érthetetlen a dolog. Aki madárcsicsergésre vágyik, az ne lakjon a belvárosban! A belvárosnak, ami a világ minden részén együtt jár a zsibongással, pont az a varázsa, hogy lüktet, és tele van rendezvényekkel.

Ezt már Gyuris László, az A Cappella és a Virág cukrászda tulajdonosa mondta a regionális portálnak. Hozzátette, ha ezt a rendeletet bevezetik, a belváros ki fog halni, mert nem ott zajlik majd az élet, és így az egyszerűen elveszti belváros jellegét.

A Tisza Gyöngye nevű szegedi diszkót is üzemeltető vállalkozó szerint nem átgondolt lépés a városvezetés részéről, hogy amikor mindenki felkészült a szezonra, akkor statáriumjelleggel hoznak egy ilyen rendeletet, áthúzva ezzel a számításaikat.

Hangos a város, de ebből élünk. Párbeszédet kellett volna nyitni. Mi lesz a lakodalmakkal, leány- és legénybúcsúkkal vagy a születésnapi bulikkal?

– tette fel a kérdést.

Jobban körül kellett volna járniuk a témát, és szélesebb körben egyeztetni az érintettekkel, hiszen ez befolyásolja a nyári üzletmenetet. Elég szánalmas egy mediterrán fesztiválvárosban megalkotni egy ilyen csendrendeletet. Ha elfogadják pénteken, biztos, hogy az Alkotmánybíróságig fogjuk vinni az ügyet

– jelentette ki egy a városban jól ismert vállalkozó.

Ugyancsak ellenzi a csendrendeletet a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (SZTE-EHÖK). Levelükben azt kérték a közgyűléstől, hogy az időbeni korlát ne vonatkozzon az egyetemi rendezvényekre sem. Úgy tudjuk, a diákok tiltakozó akciót is szerveznek a pénteki közgyűlés idejére.

Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője leszögezte, nem a rendeletalkotás ellen van pártjuk, ám jelen formájában még tárgyalásra is alkalmatlannak tartják. Hiányolta a képviselők tájékoztatását arról, hogy mely rendezvényekről érkezett a legtöbb lakossági panasz, amire hivatkozik az előterjesztő. Megjegyezte, valószínűsíthető, hogy pont azokról az önkormányzati programokról van szó, amelyekre nem vonatkozik az időkorlát. Megjegyezte, a vendéglátósok a forgalom visszaesésétől tartanak. A jobbikos képviselő úgy véli, sérti a magánszemélyeket is a tervezet, a társas viszonyok szabályozása aggodalomra ad okot, és attól tart, Szeged „feljelentővárossá válhat”.

A KDNP frakciója szerint jogellenes a tervezet, mert sérti a vállalkozás szabadságának és az önkormányzati képviselők jogai és kötelezettségei egyenlőségének Alaptörvényben is lefektetett elvét. A kisebbik kormánypárt szegedi képviselőcsoportja rámutat arra, hogy a zajrendelet olyan jogosítványokkal ruházná fel Szeged polgármesterét, amely a politikai nyomásgyakorlás eszközéül szolgálhat, illetve egyes vállalkozások piacfoglalásának nyithat teret más vállalkozások rovására. Ezenfelül megnehezítené a városrészi rendezvények megtartását, az egyházmegyei tulajdonú sportközpont egyes programjait, a nem önkormányzati események, így például koncertek esti megrendezését, továbbá az SZTE-s programokat is ellehetetlenítenék. A KDNP azt javasolja, hogy határozzák meg az egyetemi és a Szeged–Csanádi Egyházmegyei rendezvény fogalmát, továbbá azt szeretnék, hogy az állami és önkormányzati közterületi rendezvények mellett e két intézmény programjain se csak 22 óráig vagy éjfélig lehessen hangosítás.