Az MTVA székháza előtt tüntettek a Nemzetközi sajtószabadság napján

Orbán Viktor rádióműsorának eltörlését, vagy a többi pártelnök szereplését is követelik.

Csütörtök délben az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt működésképtelen tévéket és rádiókat helyeztek el az aHang aktivistái, amiken a "Független közmédiát!" felirat volt olvasható.

A sajtótájékoztatón a három szervezet – a két szakmai szervezet, a Mérték Médiaelemző Műhely, illetve a MÚOSZ, valamint az állampolgári véleményeket képviselő aHang – elmondta, hogy összefogásuk is azt mutatja:

itt az idő a minél szélesebb körű fellépésre azért, hogy az ország lakói az adóforintjaikból fenntartott közmédiától hiteles tájékoztatást kapjanak.

Az esemény nyitányaként Papp Dóra, az aHang kampányigazgatója elmondta, hogy a „Mi vagyunk a többség”, az elmúlt két, több tízeres tüntetést szervező csoport indította el az aHang felületén a „Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t!” petíciót, melyhez pár nap alatt 8000 aláíró csatlakozott.

Ám ennél jóval többen értenek egyet azzal, hogy a közmédia felszabadítása alapvető lépés a változáshoz – szükséges, hogy hozzájuk is eljusson a petíció híre és az, hogy milyen konkrét változtatásokra van szükség a közmédiában az átlátható működés és a kiegyensúlyozott tájékoztatás szempontjából – amelyek alapvető „tartozékai” lennének a közszolgálati tevékenységnek.

Polyák Gábor médiaszakértő, a Mérték Médialemező Műhely vezetője, a petíció szakmai partnere az eseményen arról beszélt, hogy a magyar közmédia csak bitorolja ezt az elnevezést, sokkal inkább tekinthető állami vagy pártmédiának.

A szakember szerint a változó, bővülő médiapiacon is nagy szükség van a közmédiára, hiszen az európai megközelítés szerint ő lenne hivatott megjeleníteni az egymással szemben álló álláspontokat, és kiemelt feladata lenne a párbeszéd lehetőségének megteremtése. Másik jelentős feladata a jelen kulturális értékeinek megőrzése az unokáink számára.

Az elemzések azonban azt mutatják, a közmédia nem törekszik párbeszédre és egy politikai érdek kiszolgálását látja el nagyon magas költségvetés mellett.

Múlt héten tartott sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője ismertette, hogy többek között a közmédiában is milyen óriási mértékben jelenik meg a Fidesz álláspontja a többi parlamenti pártéval szemben. Míg a kormánypártok 90 százalék körüli megjelenést kaptak a közmédiában, addig legerősebb ellenzéki pártként a Jobbiknak mindössze 10 százalék körüli megjelenési időt biztosítottak. A párt többek között ezért is kezdeményez népszavazást a sajtószabadság visszaállítása érdekében.

Dúró Dóra: Szükség van a sajtószabadság visszaállítására

Dúró Dóra keddi budapesti sajtótájékoztatóján ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2015-ös és 2016-os, a pártok szereplési arányairól szóló kimutatásaival támasztotta alá.2015-ben a Médiatanács által vizsgált háttérműsorokban a pártok megjelenésének tekintetében a Fidesz szereplése 70 százalékos volt, míg a Jobbik 5 százalék alatt maradt.

A csütörtöki sajtótájékoztatóra a MÚOSZ elnöke Hargitai Miklós újságíró konkrét javaslattal érkezett. Úgy véli, hogy az állami média azon szeletének, ami a közélettel, politikával foglalkozik, nincs olyan részlete, ami törvényesen működne. De még ebből a törvénytelen működési gyakorlatból is kilógnak a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatai.

"A Fidesz 2010-ben saját médiaszabályozást állított össze magának a kétharmaddal élve, de ez az egypárti szabályozás sem tekinti semmilyen szempontból kiemelt szereplőnek a kormánypárt vezetőjét, a miniszterelnököt. Utánanéztünk, de sem a médiatörvény, sem a közszolgálati kódex nem tulajdonít kiemelt szerepet a kormánypárt vezetőjének vagy a miniszterelnöknek. Ezzel szemben sokszínű és pártatlan tájékoztatást írnak elő, a politikai alternatívák bemutatását és a vélemények ütköztetését. Tehát ezekből a törvényekből nem lehet levezetni a fix műsoridős gyakorlatot.

"Nyílt levélben szólítjuk fel az MTVA-t, hogy vagy szüntesse meg a miniszterelnök péntek reggeli Kossuth rádiós szereplését, vagy adja meg ezt a lehetőséget a többi párt vezetőjének is.”

Ezt a levelet bárki maga is elküldheti az MTVA-nak, ha elégedetlen a közmédia azon gyakorlatával, hogy aránytalan szereplési lehetőséget biztosít a miniszterelnöknek a többi párt vezetőjével szemben.

Az esemény végén az aHang aktivistái teleragasztották az MTVA székházának bejáratát a petíció aláíróinak az üzeneteivel, mint például „Tisztességes tájékoztatást szeretnék kérni az M1-M2-M3-Duna-Duna World-M5 televíziók hírműsorába! Jelenleg hitelesebb a Comedy Central csatorna és a Cartoon Network csatorna is!” vagy „A tudás hatalom, és jelenleg a köztévé nem a tudás, hanem az ostobaság hatalmát erősíti!”