Európai oltalmat kapott Rogánék találmánya

Frissítés.

A Népszava vette észre a hivatal adatbázisában, hogy április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége.

Az SZTNH végül lemondottnak tekintette a védelmi kérvényt, mert a találmány jelenlegi birtoklója, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign és szabadalmi ügyvivőjük nem adta be az érdemi vizsgálathoz szükséges papírokat.

Rogánék még 2015 nyarán kérték egy elektronikus aláírási-azonosítási eljárás levédését. A politikus legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint a MobilSign 25 millió forintot fizetett neki „találmányhasznosítási díj” címén.

A Profitrade 90 Kft. szintén Rogán feltalálótársainak cége, ezen keresztül 256 millió forintos uniós támogatást vettek fel egy aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére. Az OLAF ajánlására a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a cég után.

Frissítés: A Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatása szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a valóság az, hogy az elektronikus aláíráshoz kapcsolódóan nemzetközi szabadalmi bejelentés történt, ami alapján a találmány európai oltalmat kapott. A bejegyzett európai szabadalom az összes uniós országra kiterjed.

(fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)