Fotó: Ujvári Sándor - MTI
2018. 05. 14. 21:27

Egy kisfiú elpusztította a Kecskeméti Vadaskert apró szurikátáját

A természet tiszteletének hiánya.

A baon.hu számolt be a szomorú esetről. Mint írták, május 14-én egy fiú a tiltás ellenére benyúlt a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátájához, Zarához, aki ösztönösen beleharapott a fiú kezébe. A kisfiú valószínűleg a rémülettől földhöz csapta a szurikátát. Zara és utódai azonnal elpusztultak.

A történtekről Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója írt egy levelet a lapnak. Zara sokáig a Tokovics Tamás irodájában élt.

"Nem tudom, hogy minek tudható be a tragédia, a szabályok semmibevételének, a nekem mindent lehet viselkedésnek, a kivagyiságnak, nem tudom…"

- fogalmazott keserűen a szakember. Ugyanis külön táblák figyelmeztettek arra, hogy az amúgy barátságos állat viselkedése vemhesen megváltozik, ösztönösen védi a családját.

"Sajnos nem mindenki fogadja meg az utasításainkat, még akkor sem, ha az az Ő érdekében történik. És sajnos meg is történt a baj. Egy fiú a többszörös figyelmeztetés ellenére benyúlt, és Zara védelmezve jelenlegi és leendő családját beleharapott a gyerek kezébe, aki a fájdalomtól, vagy a rémülettől földhöz csapta a kis szurikátánkat. Zara és vele együtt utódai is a helyszínen, rögtön elpusztultak, és újraéleszteni sem tudtam"

- írta.

Hogy kinek a hibája? - teszi fel a kérdést Tokovics Tamás.

"Azzal, hogy a mai fiatalság egyre kevésbé tiszteli a természetet, az életet, vagy hogy a kisérő tanárok egyre kevésbé tudnak odafigyelni a rájuk bízott diákokra, vagy hogy a szülőknek a nagy hajtásban egyre kevesebb idejük marad egy-egy beszélgetésre, ahol felhívják a figyelmüket gyermekeiknek az egymás, és a természet iránti tiszteletre…"

- keres a történtekre választ.

Ugyanakkor arra kér mindenkit, ne kezdjünk bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem lehet meg nem történtté tenni a tragédiát, "de kezdjünk apró lépésekkel egy olyan világot építeni, ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra, és a közöttünk lévő harmóniára".