Botrányos pünkösd: Megrongálták a csepeli kálváriát

Vandálok rongálták meg a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát - tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat hétfőn közleményben az MTI-t, az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül. A közleményből nem derül ki pontosan, mekkora és milyen jellegű kár keletkezett az alkotásban.

Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint mivel a rongálást pünkösd napján követték el, feltételezhető, hogy "a tett mozgatórugója aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett".

Arra kérték a csepelieket: fogjanak össze, ne engedjenek az erőszakos emberek nyomásának, ítéljék el a vandalizmust és a gyűlöletkeltés minden formáját. Közösen védjük meg keresztény közösségünket és kultúránkat - írták.

A csepeli Tamariska dombot 2010 után újította fel a csepeli önkormányzat. 2015 őszén Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel a tetején álló Kálváriát - áll az önkormányzati közleményben.

Szomorúan tesszük hozzá, hogy ide vezet, amikor egy olyan aljas, a keresztényi tanításokhoz és eszményekhez a legmesszebbmenőkig méltatlan kormányzat, és egy olyan farizeus miniszterelnök, mint Orbán Viktor egyenlőségjelet tesz önmaga és a kereszténység, valamint a keresztény kultúra közé.

A barbár rongálást semmi sem menti, de talán Orbán Viktor "régi vágású kereszténydemokráciát" vizionáló beszéde után nem valóságtól elrugaszkodott feltételezés az, hogy a kormánnyal és a miniszterelnökkel szembeni elégedetlenség csattant ismét a kereszténység egyik szent jelképén.

Frissítés

A BRFK az MTI megkeresésére azt közölte: a XXI. kerületi rendőrkapitányság rongálás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Hozzátették, hogy Budapest rendőrfőkapitánya nyomozócsoportot hozott létre az ügy felderítésére.

Forrás
MTI nyomán