Megszülték végre a Stop Sorost és az Alaptörvény hetedik módosítását (Frissítve!)

A rendőrök mennek a határra, 1 év elzárás várhat a segítőkre.

Orbán Viktor ígéretének megfelelően megérkeztek a nyár slágerei. Az alaptörvény-módosítás szövegét ITT olvashatja, a Stop Soros szövegét pedig ITT.

Alaptörvény: Jöhet a gazdag migráns, maradnak a rendőrök a határon

Alig több mint hat év alatt hetedszer is módosítani kívánja a gránitszilárdságú Alaptörvényt Orbán Viktor és kormánya. A mostani csomag a normaszövegen kívül a Nemzeti hitvallás részbe is belenyúlna. Nem tiltanák a letelepedési kötvénnyel történő tartózkodási engedély vásárlását, és határőrség helyett továbbra is rendőrökkel védetnék a határt. Megalkotnák a közigazgatási bíróságokat, illetve nem lehetne tüntetni politikusok lakásai közelében.

A „saláta” legfőbb pontjai:

  • A nemzeti hitvallás ezzel a mondattal egészülne ki: „Valljuk, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége.”
  • Rögzítenék, hogy az EU hatáskörgyakorlásának összhangban kell lennie az Alaptörvénnyel, és nem korlátozhatja a magyar szuverenitást.
  • Kimondanák, hogy az ország alkotmányos önazonosságának védelme az állam minden szervének kötelessége.
  • Egy módosítással megakadályoznák, hogy politikusok lakásai közelébe tüntetést szervezzenek, valamint ott véleményt nyilvánítsanak.
  • Alaptörvényben rögzítenék az idegen népesség betelepítésének tilalmát, de továbbra sincs olyan indítvány, mely megtiltaná, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe külföldiek tartózkodási engedélyt szerezzenek. A gazdag migráns letelepedési kötvénnyel továbbra is jöhet.
  • Létrehoznák a rendes bíróságok mellett a közigazgatási bíróságokat.
  • Bírósági ügyekben felértékelődne a jogszabályok preambulumának és indokolásának szövege. (Szándékosan írtunk jogszabályt, az indítványt is így nyújtották be, de indokolása csak a törvényeknek van.)
  • Határőrséget nem állítanának fel, a migráció megakadályozásában továbbra is a rendőrségnek lesz feladata.

A rendőrök mennek a határra

Ahogy az előzetesen várható volt, az Orbán-kormány továbbra sem az önálló határőrségben bízik, hanem a rendőrségre ró további feladatokat. A Rendőrségről szóló törvény például így módosul: a rendőrség

"őrzi az államhatárt, megelőzi, felderíti, megszakítja az államhatár jogellenes átlépését, ellátja a hatáskörébe utalt idegenrendészeti és menekültügyi feladatokat, részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában".

Ezen belül a rendőrségnek feladata, hogy megakadályozza azt, hogy a Schengeni külső határ szerinti határvonalától számított 8 km-es sávon belülre olyan személy lépjen be, valamint az ott tartózkodó olyan személyt távozásra kötelezi, "akivel szemben a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása, embercsempészés, jogellenes tartózkodás elősegítése, jogellenes bevándorlás elősegítése, bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban".

Ezentúl elfogadhatatlan lesz a kérelme annak, aki olyan országon keresztül érkezett, ahol üldözésnek, súlyos sérelem veszélyének nincs kitéve, vagy ha abban az országban, amin keresztül Magyarországra érkezett, a megfelelő szintű védelem biztosított. S amint erről a kérelmezőt értesítették, onnantól kezdve három nap áll rendelkezésérére, hogy megvédje az igazát.

Szintén változás, hogy aki ellen fennáll akár a jogellenes tartózkodás elősegítése, illetve a jogellenes bevándorlás elősegítése gyanúja, ebben a 8 kilométeres sávban már nem tartózkodhat.

Egy év elzárás

És akkor talán a leginkább várt rész: mi az a „Jogellenes bevándorlás elősegítése"?

Az a szervező, aki Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését teszi lehetővé olyan személy részére, "aki hazájában vagy a szokásos tartózkodási helye szerinti országban vagy olyan más országban, amelyen keresztül érkezett, nincs faji, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, vallási, illetve politikai meggyőződése miatt üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldöztetéstől való félelme nem megalapozott", vagy aki azt akarja elérni, hogy a Magyarországra jogellenesen belépő jogszerűtlenül tartózkodó személy tartózkodási jogcímet szerezzen.

Aki ezt anyagi eszközökkel segíti, vagy rendszeresen folytatja, akár 1 éves elzárást is kaphat. Ide tartozik az,

aki a határnál megfigyelést végez - mindegy melyik oldalán -, illetve aki "információs anyagot készít, terjeszt vagy ilyenre megbízást ad”, valamint „hálózatot épít vagy működtet.”

A bűncselekmény alapesetének privilegizált esete, ha az elkövető a vádemelésig az elkövetés körülményeit feltárja. Ebben az esetben a büntetés korlátlanul enyhíthető, különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető.

Megvizsgálják

A Jobbik szóvivője, Jakab Péter lapunknak néhány órával korábban arról beszélt, hogy a pártja egyelőre tájékozódik, és megvizsgálja a szövegeket, mert az Orbán-kormány bevándorlással kapcsolatos álláspontja "percről percre változik".

Sorosra várva

Az ígéretek szerint az Orbán-kormány kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a szigorított Stop Soros törvénycsomagot, és az azt megerősítő hetedik alaptörvény-módosítást. Bár kora délutánig egyelőre egyik szöveget sem látta még senki néhány kormánypárti politikuson kívül. A Jobbik egyelőre kivár, ugyanis szerintük percről-percre változik az Orbán-kormány bevándorlás-politikája.