Vascsővel verték halálra a 87 éves asszonyt, hogy elvegyék a néhány tízezer forintját

Most emeltek vádat a három férfi és a két nő ellen a tavalyi rablógyilkosság miatt.

2017 áprilisában egy 27 éves abaújszolnoki nő elmondta a társaság többi tagjának, hogy mivel nincs pénze, nem tudja eltartani a gyerekeit, ezért könnyen lehet, hogy a gyámhatóság elveszi őket tőle.

Ekkor közösen elhatározták, hogy a szomszédos Nyésta nevű településen betörnek egy 87 éves idős nőhöz, és ha kell, meg is ölik.

A rablást gondosan kitervelték, még arra is figyeltek, hogy se a térfigyelő kamerák, se a szomszédok ne vegyék észre őket.  A két férfi és két nő, kezükre zoknit és kesztyűket húzva, egyiküknél egy méteres vascsővel, a kertek alatt közelítette meg a sértett házát, út közben találkoztak a harmadik férfi társukkal.

Az idős nő már aludt a ház melletti nyári konyhában, melynek ajtaját kulcsra is zárta. Az egyik vádlott berúgta a zárt ajtót, majd a három férfi bement a helyiségbe. A nők kint maradtak figyelni és jelezni. Az egyik férfi azonnal az ágyon fekvő, és a zajra felriadó idős nőhöz lépett, és a nála lévő vascsővel ütlegelni kezdte. Társa előbb lefogta a védekező sértettet, majd ő maga is ököllel ütötte a fején és a testén. Addig verték az asszonyt, amíg már nem mozgott.

Ezután mindhárman kutatni kezdtek a házban. Vádlott társuk, a sértett által korábban kisegített nő elmondása alapján a különböző helyeken megtalálták a sértett pénzét és ezzel, ami pár tízezer forint volt, távoztak.

Hazafelé megbeszélték, hogy ruháikat elégetik, a kezükre húzott zoknikat, kesztyűket eldobálták. Észrevették viszont, hogy a vascső a házban maradt, ezért az egyik férfi visszament érte és egy lakatlan telken lévő kútba dobta.

A sértett olyan súlyos koponya és mellkasi sérüléseket szenvedett, hogy meghalt. A nyomozás szerint halála az átlagost jóval meghaladó testi fájdalommal és lelki gyötrelemmel járt.

A rendőrök két héttel később lecsaptak a tettesekre.

A vádelemés most történt meg, az ügyészség valamennyi vádlott esetében életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. Előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás kitűzését.