Igen, megcsinálták: elszállt a költségvetés

Májusra lényegében sikerül elérni az éves hiánycélt. 

Idén májusban 106,1 milliárd forintos hiányt mutatott az államháztartás központi alrendszere, amivel az első öt havi hiány 1187,5 milliárd forintra emelkedett - közölte előzetes jelentésében csütörtökön a  Pénzügyminisztérium.

A központi költségvetés hiánya 1243,2 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos deficittel zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 56,9 milliárd forintos többletet értek el.

Az uniós kifizetések május végéig elérték a 993,1 milliárd forintot, ami a tavalyi első öt hónap összegének mintegy dupláját jelenti, míg bevételi oldalon 63,9 milliárd forintot számolt el a költségvetés - tette hozzá a jelentés.

Májusra tehát 1187 miliárd forintos a hiány, miközben egész évre 1360 milliárdot terveztek. Vagyis jó eséllyel júniusra sikerül is teljesíteni a "tervet".

De nyugalom, a Költségvetési Tanács szerint teljesíthető a hiánycél

Teljesíthetőnek tartja a 2019-es költségvetési javaslatban szereplő hiánycélt és elérhetőnek az államadósság csökkentését a Költségvetési Tanács, amely a növekedési kockázatokra is felhívta a figyelmet.

A testület csütörtöki közleményében azt írta, a GDP a tervezett 4,1 százalékos ütemnek megfelelően akkor bővülhet, ha megvalósul a keresetek és a foglalkoztatás feltételezett jelentős növekedése, valamint a háztartások fogyasztásának ebből fakadó emelkedése.
   
A grémium megalapozottnak tartja a jövő évi, uniós módszertan szerint számított 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt és azt, hogy az  államadósság-mutató az idei, a GDP 72,9 százalékáról 70,3 százalékára csökken.