Összefogással nincs legyőzhetetlen akadály

Az évforduló jövőre lesz, de már minden településrészen és a belvárosban zajlanak a rendezvények, épülnek a közösségi terek. A programok, elképzelések megvalósítása, majd a végén a jutalmazás komoly költségeket vonz, amelynek előteremtésére Schwartz Béla polgármester fórumon kérte a vállalkozókat, hogy támogassák azt. Azokat a cégeket, válallkozókat hívták meg a június 8-án a szabadidőközpont színháztermében tartott fórumra, amelyek évi nettó árbevétele meghaladja az egymillió forintot. Minden gazdasági egységtől egy ezreléket kér a város az alapítványa számára, a kiugróan magas jövedelműektől fél ezreléket. 

Mint kiderült: aki a befizetési kötelezettségét az idén és jövőre is teljesíti, 40 százalékos adókedvezményt kap.

A pénzkérésre azért is szükség van, mert Ajka a pályázatokon a kért összeg tíz százalékát sem kapta meg, de nem szeretnék, ha ezért a beruházások elmaradnának. Ajkát az ipar tette naggyá, a bányászat azóta megszűnt, cserébe viszont autóipari és elektronikai beszállítók települtek a városba.

A polgármester a fórumon elmondta, a legnagyobb adózókat személyesen is felkereste, és senki nem zárkózott el. Hozzászólásában Kálmán Endre, a Validus Trans ügyvezetője elmondta, ő természetesen felajánlja a kért összeget, hiszen attól "a mi városunk lesz szebb, gazdagabb".

Az elmúlt 15 év alatt 34 alkalommal módosították a település rendezési tervét azért, hogy a tervezett városi beruházások, ipari létesítmények fejlesztései megvalósulhassanak. Rengeteg házhelyet alakítottunk ki, amelyekre van igény, így például jelenleg Ajkarendek határában terveznek egy lakóparkot - számolt be Hornyák Attila a város főépítésze.