Sok önkormányzat nem tudja biztosítani a nyári gyerekfelügyeletet

A szülők nem tudják hova vinni a gyermekeket a szünidőben.

Nem sok helyen, de működnek olcsó, önkormányzati táborok is, ahol csak az étkezésért kell fizetniük a családoknak. Az önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozna a gyerekek nyári felügyeletének biztosítása, de csak nagyon kevés településnek van pénze a táborok finanszírozására - magyarázta a települési önkormányzatok szövetségének vezetője a HírTV stábjának.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a probléma akkor kezdődött, mikor az oktatási rendszert átalakították. Amíg az önkormányzatok üzemeltették az iskolákat szabályozva volt a nyári felügyelet is.

"Most úgy nézünk ki, hogy nemcsak az ingyenes étkeztetést kell nekünk ellátni, hanem a gyermek napközbeni ellátását is június 15-től egészen szeptember 1-jéig szünidei ellátást, azt az önkormányzatoknak kellene megoldani”

- nyilatkozta a férfi, aki hozzátette, hogy a helyi önkormányzatoknak akkor is meg kellene oldania a gyerekek elhelyezését, ha a településen nincsen iskola.

Akiknek a pénztárcája engedi és mégis táborba küldi a gyermekét, az heti 15 ezertől 250 ezer forintig terjedő kiadással számolhat.

Attól függ, milyen tábort választ. A legolcsóbb napközis táborok 15 ezertől kezdődnek, míg az ott alvósak jóval drágábbak, ezt 50 ezer alatt nem ússzuk meg, de a legdrágábbért akár negyedmillió forintot is elkérhetnek.

Tavaly az informatikával és programozással foglalkozó táborokba küldte a legtöbb szülő a gyerekét. A hosszú éveken át legkedveltebb idegen nyelvi táborok a második helyre csúsztak vissza. Nagyon keresettek a katonai táborok, ugyanakkor az előző évekhez képest tavaly kevesebb gyermek ment sport- és kalandtáborba.