NAIH: a Figyelő listázása aggályos adatvédelmi szempontból

Péterfalvi több súlyosbító tényezőt is felsorolt.

Tényi István azután fordult bejelentéssel a NAIH felé, hogy a Figyelő „A spekuláns emberei” címmel listát jelentetett meg, melyen a Fidesz által „Soros-bérencnek” kikiáltott szervezetek munkatársai vagy azokhoz köthető közéleti szereplők kaptak helyet. A nevek között elhunyt akadémikusok és korábbi fideszes miniszterek is megtalálhatóak voltak.

Az ELTE Alkotmányjogi Tanszéke korábban a Facebook-odalán reagált a listázásra, amit a diktatórikus rendszerek sajátjának neveztek.

„A megbélyegzés minden formája elfogadhatatlan, az kizárólag gyűlöletkeltésre alkalmas”

- írták.

A Magyar Tudományos Akadémia doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör szintén határozottan elítélte a listázást, a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke pedig nyílt levélben tiltakozott, mivel szerintük ők

„egy nyitott, sokszínű és toleráns közösség büszke egyetemi polgárai” és „elítélik a félelemkeltés politikáját, amelybe ez a cikk is illeszkedik”.

A NAIH álláspontját közlő Péterfalvi Attila válaszolva Tényi István bejelentésére úgy fogalmazott:

„a kérdéses cikkhez hasonló adatbázisok építése és nyilvánosságra hozatala, állampolgárok valamilyen szubjektív kritérium alapján történő »listázása« minden esetben adatvédelmi szempontból (is) aggályos.”

A NAIH elnöke több súlyosbító tényezőt is felsorolt:

  • egyrészt a „listázás” célja az érintettek egyfajta negatív társadalmi megítélése olyan adatalanyok vonatkozásában is, akik nem minősülnek közszereplőnek, nem vállalnak közéleti szerepet, valamint nem kívánják a közvéleményt tevékenységükkel befolyásolni,
  • megjegyzendő, hogy több, a kifogásolt cikkben szereplő személy akkor állt kapcsolatban Soros Györggyel, illetve a nevéhez köthető szervezetekkel, amikor e kapcsolat még nem képezte közbeszéd tárgyát,
  • végezetül pedig felmerült annak gyanúja, hogy olyan személyek neve is szerepel a Figyelő 2018. április 12-i számában megjelent „Spekuláns emberei” c. cikkében, akik korábban már elhunytak.

Péterfalvi Attila ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: azt, hogy a konkrét esetben melyik alapjognak kell érvényesülnie, illetve, hogy az esetleges személyiségi jogi jogsértés esetén milyen igény érvényesíthető, kizárólag a rendes bíróságok ítélhetik meg az érintettek kezdeményezése alapján.