A kormány szerint nincs gond a Magyar Tudományos Akadémia államosításával

„A XX. századi diktatúrák tudomány és kutatás ellenes politikáját idézik meg”.

Hétfőn rendkívüli nyári üléssel folytatódott a magyar parlament munkája, Gyöngyösi Márton napirend előtti felszólalásában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) lehetséges sorsával foglalkozott.

Bevezetőjében elgondolkodtatónak nevezte, hogy amíg számarányát tekintve Magyarország adta a legtöbb Nobel-díjast a világnak, tudósaink mégis külföldön érvényesültek, holott a tudásukat itt szerezték Magyarországon. Majd kitért arra a Jobbik frakcióvezetője, a rendszerváltás óta eltelt 27 évben ez a trend semmit sem változott, a képzett fiatalok, a tudósaink ezrei vándorolnak el.

A politikus szerint választ kell adni a tudományos élet különböző területein felmerülő kérdésekre:

  • a tudományos kutatások hogyan épülnek be az oktatásba?
  • Az oktatás és a felsőoktatásra jutó költségvetési források miért olyan szűkösek?
  • Hol vannak a prioritások a magyarországi kutatások területén?

Gyöngyösi Márton felhozta példaként, hogy Ausztriában a Tudományos és kutatási minisztérium 8 milliárd eurónyi állami támogatást kapott.

Magyarországon is kellenének a változások, azonban ezt a területet is rossz irányból fogta meg a Fidesz, amikor a 2019-es költségvetési törvényt úgy módosította, hogy az MTA pénzügyi autonómiáját megszüntette – fogalmazott.

Pedig már sok rossz döntést érte a magyar oktatást az elmúlt nyolc évben:

  • amikor a központosították a közoktatást, és megszületett a KLIK, amiről mára a Fidesz is belátta, hogy teljes csőd,
  • amikor a felsőoktatásban a kancellária intézményét létrehozták, gyakorlatilag politikai komisszárokat neveztek ki az intézmények élére,
  • amikor egyetemek megszüntetéséről döntöttek,
  • vagy amikor Pálinkás Józsefet megpróbálják eltávolítani a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  éléről, csak azért mert ezt a fajta tevékenységet nem tudta kritikátlanul tekinteni.

Gyöngyösi Márton szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) semmilyen garanciát nem mutat arra, hogy az MTA meg tudja őrizni az önállóságát például a bérkérdésekben, vagy a kutatási területek megválasztásában.

Ez MTA integritása ellen elkövetett merénylet, hogy a független intézet költségvetése átkerül az állam kezében – mondta el a jobbikos képviselő.

„Ez a XX. századi diktatúrákra jellemző, a XX. századi diktatúrák tudomány és kutatás ellenes politikáját idézi, ezt a hagyományt követik, amikor ideológiák alá akarják helyezni a tudományt és a kutatást”

- szögezte le.

"Arrogáns és nagyon fideszes" döntés az MTA tervezett költségelvonása

A költségvetés beterjesztésekor derült ki az MTA elnökségének, hogy a kutatóintézetek költségvetését az újonnan felállított Innovációs Minisztérium alá rendeli a költségvetés. Így a Magyar Tudományos Akadémia kiterjedt kutatóintézet hálózatának finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Válaszában Cseresnyés Péter államtitkár egyáltalán nem cáfolta, hogy az MTA-t benyeli az állam, de szerinte a függetlenség megszüntetése beleillik Magyarország készülő egységes és innovációs stratégiájába. Az egyéb felvetésekkel nem foglalkozott.

(Címlap- és borítókép: Gyöngyösi Márton hallgatja az államtitkár válaszát - fotó: Béli Balázs / Alfahír)