2018. 06. 18. 13:47

Megnyílhat a kapu az afrikai migránsok előtt?

A Fidesz az Alaptörvénybe emelné a keresztény értékek védelmét. Az alapvetően üdvözlendő javaslat azonban felvet egy kellemetlen kérdést, amelyet Jakab Péter fogalmazott meg a az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának ülésén. 

A jobbikos képviselő emlékeztetett: amikor a kormány tavasszal lebukott több ezer migráns titkos beengedésével, Kriza Ákos fideszes miskolci polgármester az ő kérdésére válaszolva azt mondta, hogy 

azért fogadták be ezeket az embereket, mert keresztények. 

Jakab most arról érdeklődött: ha az Alaptörvényben is rögzítve lesz, hogy 

"védeni kell mindent, amit a keresztény kultúra adott a világnak", 

akkor

ez vajon a Dél-Szudánból, vagy más afrikai országokból érkező keresztény bevándorlókra is vonatkozik-e majd?

A Fekete-Afrikából Európába érkező emberek jelentős része valóban keresztény. A kontinens lakóinak közel fele, mintegy 380 millió ember vallja magát Krisztus követőjének. 

Orbánék egyébként április végén megvétóztak egy afrikai országokkal kötendő megállapodást, amelynek célja az illegális migráció csökkentése lett volna. 

Az együttműködés lényege az lett volna, hogy az afrikaiak uniós forrásokért cserébe igyekeznének gátat vetni az Európába áramló vándorlásnak. A kormány által megtorpedózott megállapodás szerint

együttműködnek az embercsempészet elleni küzdelemben, illetve pénzt adnak a hazatérésre a Líbiában átkelésre várakozó sok ezer embernek.