Magyar letelepedési kötvény-szál a Panama-iratokban

A Direkt36 oknyomozóportál értesülései alapján a 444 számolt be róla, hogy a nemrég napvilágot látott, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodához kapcsolódó újabb dokumentumokban ismét szerepel magyar érintettség. Ezúttal az offshore cégeken keresztül bonyolított, milliárdos forgalmat generáló fideszes letelepedésikötvény-biznisz került előtérbe.

A történet középpontjában egy 2015 júniusában lezajlott genfi találkozó áll, melyen az ügyvédi iroda munkatársai és egy Milan Cimbolinec, a 5 Stars Europe nemzetközi cég vezetője és a fideszes letelepedési kötvények árusításában résztvevő Discus Holdings vezető tisztségviselője vettek részt.

Cimbolinecről a Mossack Fonsecánál azt jegyezték fel, hogy

"fontos ügyfélbázisa van" és "európai bevándorlásra szakosodott".

Ami nem meglepő, hiszen a 5 Stars Europe bevándorlási tanácsadással foglalkozik, ám nem volt tagja a letelepedési joggal üzérkedő elit szűk körének, így kimaradt Orbánék üzletéből, annak ellenére, hogy a kiszivárgott iratok szerint

"jelenleg közel 2000 letelepedési engedélyt értékesít Magyarországon".

A cég honlapján úgy hirdette magát, mint aki jogi és szakértői segítséget tud nyújtani a letelepedési kötvény iránt érdeklődőknek. Cimbolenic a Mossack Fonsecával folytatott egyeztetésekben is tett olyan megjegyzéseket, amelyek alapján úgy tűnt, hogy vannak belsős információi a programról.

Elejtette például, hogy neki ahhoz nincs joga, hogy Kínában áruljon magyar letelepedési papírokat, mert arra egy másik cég kapott engedélyt, de hozzátette:

sok kínai nem akar ezzel az említett céggel bizniszelni, mert az 51 százalékban a kínai kormány tulajdonában áll.

Kiss László, a Discus Holdings alapítója és vezetője, Cimbolinec üzlettársa a Direkt36 megkeresésére azonban azt mondta, hogy kollégáját félreértették a panamai ügyvédek:

  • a 2000 letelepedési kötvény legfeljebb az adott időben piacon lévő összes papírra vonatkozhatott,
  • a kínai tulajdonrésszel kapcsolatban üzlettársa pedig "félreérthetően fogalmazott" és

"nincs semmilyen céges irat, ami bizonyítaná a kínai állami részvételt".

Cimbolinec egyébként azt állította a Mossack Fonseca munkatársainak, hogy ő akkor tudna kínai ügyfeleket kiszolgálni, ha azok tartózkodási engedélyhez jutnának azokban az országokban, ahol neki is van jogosultsága árulni - Thaiföldön, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban. Ezekben az államokban 2015-ig a Discus Holdings volt jogosult a kötvények terjesztésére, de év végére kiesett a pikszisből, mert nem teljesítette az elvárt hozamot.

Kiss László szerint egyébként végül semmilyen együttműködés nem lett a panamai ügyvédi irodával, ami nagyrészt a 2016-ban a cég körül kirobbant botrány miatt alakult így.

A 5 Stars Europe egyébként továbbra is azon vállalkozások között van, melyek segítséget nyújtanak magyarországi tartózkodási és letelepedési papírok megszerzéséhez, honlapjukon pedig továbbra is hirdetik, hogy ingatlanbefektetőket segítenek magyar tartózkodási engedélyhez.

Kiss szerint ugyanakkor a cég 2014 vége óta nem foglalkozik ilyennel, a Discus Holdings pedig soha nem is vett részt a magyar ingatlanbefektetéses tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos mutyikban.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Újra nekimegy a Jobbik a letelepedési kötvénybiznisznek

A letelepedésikötvény-biznisz felfüggesztéséig 20 ezer unión kívüli állampolgárt engedtek be az országba, ezzel pedig csak a kormány közeli üzleti körök jártak jól. A letelepedési kötvényeken a magyar állam 17,5 milliárdot bukott, ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár 882 ezer forinttal támogatta a letelepedési kötvény-bizniszt.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Dobos Zoltán

Friss