Orbán Viktort Berlinbe hívta Angela Merkel

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Angela Merkel német kancellár július 5-én fogadja hivatalában Orbán Viktor magyar miniszterelnököt - jelentették be pénteken Berlinben.

Az MTI beszámolója szerint Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy a találkozón bilaterális, Európa-politikai és nemzetközi témákról tárgyalnak majd, és a megbeszélés után közösen sajtótájékoztatót tartanak.

A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Annegret Korff kérdésre válaszolva elmondta, hogy Horst Seehofer tárcavezető is tárgyal majd Orbán Viktorral berlini látogatása során.

A találkozóknak külön pikantériát a legutóbbi EU-csúcs ad, amelyen sikerült végre közös nevezőre jutni a bevándorlás kérdésében. A külső határok megvédése mellett többek között kimondták, az Európai Unión belül a zárt menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezek a szárazföldön és a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el.

Arról is beszámoltunk, hogy az EU-csúcs eredményét Orbán Viktor a saját, illetőleg a V4-es országok győzelmének tartja, vélhetőleg ez további munícióval szolgál majd neki a Merkel találkozóra.