Betiltja a brit kormány, hogy elektrosokkal „gyógyítsák” a homoszexualitást

A brit kormány ígéretet tett a homoszexuálisokat "kigyógyító" kezelések betiltására és a melegek helyzetének javítására, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy az LMBT-közösség tagjai közül nagyon sokan szembesülnek előítéletekkel és diszkriminációval.

Theresa May kormányfő elmondta kedden, hogy egy 75 pontból álló tervezeten dolgoznak, amellyel meg akarják szüntetni az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség tagjait érő "súlyos igazságtalanságokat", amelyekre egy 108 ezer ember részvételével készült nagyszabású felmérés világított rá.

"Megdöbbentett, hogy milyen sok válaszadó mondta, hogy nem meri vállalni szexuális irányultságát" - jelentette ki May, hozzátéve: soha senkinek nem volna szabad úgy éreznie, hogy el kell titkolnia nemi identitását vagy azt, hogy kit szeret.

Az online felmérésben résztvevők a biztonsággal, egészséggel, oktatással és munkával kapcsolatos tapasztalataikról számoltak be. A válaszadók több mint kétharmada mondta, hogy nyilvánosan nem fogja meg partnere kezét, mert fél a negatív reakcióktól. Csaknem minden negyedik válaszoló állította, hogy munkahelyén a szexualitása miatt negatív reakciókat kapott.

A kormány ígéretet tett a melegeket "kigyógyító" kezelések betiltására is. A válaszadók két százaléka mondta, hogy átesett ilyen "terápián" és 5 százalék, hogy ajánlották számára a "kezelést".

Az ilyen "kezelésekben" - amelyek gyakran vallási beállítottságúak - pszichoanalízist, injekciókat és elektrosokkot is alkalmaznak.

Az ENSZ júniusban jelentette be: szeretné elérni, hogy világszerte betiltsák azt az invazív terápiát, amely azon az elképzelésen alapul, hogy a homoszexualitás mentális zavar vagy valamilyen betegség.

Forrás
MTI