A „magyar kártya” is előkerült a román gáztörvény kapcsán

Bukarest keresztbe tett az orosz gázfüggéssel szembeni szabadságharcnak.

Romániában a parlament megszavazta az úgynevezett offshore-törvényt, mely a fekete-tengeri gázmezők kitermelését és a kitermelt gáz értékesítését szabályozza. Az új rendelkezés értelmében az energiahordozó felét a tőzsdén kell értékesíteni, vagyis az ExxonMobilnak és az OMV-nek ezt a mennyiséget romániai fogyasztókhoz kell eljuttatnia – írja a Népszava.

Az eset azért érdekes, mert korábban arról volt szó, hogy az évente kitermelt kb. 4,4 milliárd köbméter gázt magyar cégek már lekötötték. A román ellenzék a nemzeti érdekek elárulásával vádolta meg a szociáldemokrata kormányt, sőt a Maszol szerint „magyar kártyát” is kijátszották. Ugyanakkor úgy tűnik, Szijjártóék sem ártatlanok az ügyben, ugyanis nem hajlandók kiépíteni a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő BRUA-gázvezeték magyarországi szakaszát, az ide szállított gázt pedig megtartanák.

Összebalhézott Románia és Magyarország

A román külügyminisztérium szombati közleménye szerint a magyar fél pontosan ismeri azokat a nagyszabású romániai beruházásokat, amelyek a regionális gázszállítási hálózat fejlesztését szolgálják, valamit a román hatóságok és az érdekelt vállalatok közti "példás" együttműködést, amellyel Románia a fekete-tengeri energiaforrások hasznosítását, és a regionális gázellátás forrásainak változatosabbá tételét igyekszik biztosítani.

A 4,4 milliárd köbméternyi gázmennyiség nagyban csökkentené hazánk függését az orosz gáztól, mely függés mértéke szinte 100 százalék, azaz a szükséges évi 10 milliárd köbméter gázt Oroszországból szerezzük be. Romániának azonban gyakorlatilag „felesleges” a feltárt gázmező kapacitása: 11 milliárd köbméternyi igényét 90 százalékban sajátkitermelésből fedezi, mindössze 1 milliárd köbméternyi orosz importra szorul. Tehát az évi 4,4 milliárd köbméteres kitermelés felét jelentő 2,2 milliárd köbméterből csupán 1 milliárdra van belföldi igény.

A törvény egy józan kompromisszum – mondta a Népszavának Korodi Attila, az RMDSZ frakcióvezetője. A romániai magyar politikus úgy véli, a magyar és román kormány közti nézeteltérés a két állam energiavállalatai közti megállapodással rendezhető. Elismeri, hogy a kitermelő ExxonMobil–OMV-duónak „valóban nem is kényelmes” a helyzet, hiszen szívesebben köt hosszú távú szerződéseket, de a kitermelés általuk belengetett leállításától nem kell tartani.