Most a Jobbik pártalapítványára szállt rá az ÁSZ - De nem árulták el, mi a problémájuk

Nem adták föl az anyagi megsemmisítés tervét?

Holman Magdolna közleményében azt írta, az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik Magyarországért Alapítvány - amely az ellenőrzött időszakban évente 266,2 millió forint költségvetési támogatásban részesült - alapító okirata és a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, ami megteremtette a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait.

Az ÁSZ szerint a ráfordítások elszámolása 2016-ban viszont nem volt szabályszerű, mert a könyvviteli nyilvántartásban költségelszámolást megalapozó bizonylatok nélkül rögzítettek gazdasági eseményeket.

Az ÁSZ szerint a pártalapítvány - a 2016-ban nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben foglalt megállapítások alapján készített - öt pontból álló intézkedési tervének köszönhetően a gazdálkodás szabályozottsága javult, azonban a támogatások elszámolásánál további intézkedések szükségesek.

Megkeresésünkre a Jobbik sajtóosztálya közölte:

"Az ÁSZ szinte mindent rendben talált a Jobbik pártalapítványának a vizsgálata során, csak a 2016-os év esetében néhány, általuk meg nem nevezett résznél találták hiányosnak az elszámolást."

"Az alapítvány írásos kérdésére, miszerint melyek ezek, érdemi válasz sajnos nem érkezett"

- áll a sajtóosztály válaszában.

Kiemelték, hogy az alapítvány könyvelése nem mutatott hiányt, és amennyiben érdemi válasz érkezett volna az ÁSZ-tól, bármikor tudták volna teljesíteni a pótlásokat, ennek hiányában viszont erre nem került sor.

Az ÁSZ a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt és az Együtt pártalapítványait vette még össztűz alá.

Az, hogy a Jobbik pártalapítványát a liberális mikropártokkal egyszerre próbálja kikészíteni az Állami Számvevőszék, nagyon jól illeszkedik a Fidesz kibontakozó új stratégiájába, melynek részeként a nemzeti néppártot, és egyben egyedüli, komolyanvehető jobboldali riválisát kommunikációs eszközökkel akarja áttolni a baloldali, sőt egyenesen a liberális táborba.

Régi-új Fidesz-nóta: a Jobbik balliberális, mert mi azt mondjuk

Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa előszedte a régi toposzt, miszerint a Jobbik a balliberális oldalon keres magának helyet a néppártosodás folytatásával. A "szakértő" ezzel visszanyúlt a XX. század pártjainak nagyszerű hagyományához, hiszen korábban az MSZP a Fideszre, a Fidesz az MSZP-re akarta rátolni a megmerevedett struktúrákon átlépő riválisát.