Svájci lap: a Jobbik egy lehetséges veszély Orbánra, de most a párt létezése is veszélyben van

A svájci Neue Zürcher Zeitung hosszú cikket közölt a Jobbikról, Toroczkai Lászlóék kiszakadásáról és Simicska Lajos kapitulálásáról. A lap szerint „a szélsőjobboldali ág leszakadása” után a Jobbik folytatja mérsékelt irányvonalát, „egy lehetséges veszély Orbánra”, de jelenleg „égető gondjai” vannak, „veszélyben van a létezése”.

Azt a svájci lap is kiszúrta: miközben az egységesített kormánypárti tömegmédia a választások óta agyonhallgatja az ellenzéki pártokat, egy szakadár mozgalom mégis nagy figyelmet kap. A Neue Zürcher Zeitung rámutatott, hogy a kormány szócsövének számító Magyar Idők egy teljes oldalt szentelt Toroczkai Lászlónak, Ásotthalom polgármesterének, akit júniusban kizártak a Jobbikból, majd Mi Hazánk néven új politikai mozgalmat hozott létre.

A svájci lap felidézte, hogy a Jobbik évek óta a második legerősebb párt Magyarországon. Volt elnöke, Vona Gábor irányt váltott és kizárta a szélsőséges elemeket.

Az új, néppárti irányvonallal Vona Gábor a Jobbikot kormányképes alternatívaként akarta felmutatni, „elfeledtetve a rasszista és antiszemita elemeket”, mindenekelőtt azonban a párt elítélte a korrupciót, és a kormányoldal gazdagodását – emelte ki a Neue Zürcher Zeitung.

De Orbán felismerte a veszélyt – tette hozzá - , és az elmúlt két évben a Fidesz, illetve a kormánypárti média a Jobbik ellen kampányolt.

A Neue Zürcher Zeitung röviden kitért az ÁSZ-ügyre, megemlítve, hogy a hatóságot egy Fidesz-közeli személy vezeti, a Jobbikra rótt büntetést pedig a párt körein túl is önkényesnek ítélték.

A lap felidézte azt is, hogy az áprilisi választáson a Jobbik több szavazatot tudott szerezni, mint korábban, de százalékosan ugyanúgy húsz százalék körül maradt, lényegesen elmaradva a kitűzött céltól, a hatalomváltástól. Vona Gábor teljesen visszavonult a politikától, ezzel pedig „megkérdőjeleződött a szorosan a személyével összekötött néppártosodási kurzus”. A lap beszámolt a Jobbik tisztújításáról, majd a Toroczkai vezetésű „szélsőjobboldali szárny” kizárásáról, illetve kiválásáról is. A Neue Zürcher Zeitung azt írta, úgy tűnik most, hogy a baloldal után már a jobboldali ellenzék is darabokra szedi magát, ami persze a Fidesznek használ.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője az ÁSZ-ügy kapcsán a lapnak azt mondta: a helyzet nehéz, de a párt képes a tevékenységeit egy alacsonyabb szinten tovább folytatni (korábban a Jobbik a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, hogy jogorvoslatot kérjen - Alfahír). A képviselő szerint Toroczkaiék kiszakadása is csak ideiglenes gyengülést jelent, amiből a párt majd pozitívan jöhet ki. A mérsékelt kurzus folytatása vitán felül áll – szögezte le Brenner Koloman, aki továbbra is nemzeti néppártként írta le a Jobbikot. Szerinte egy ideje már így tekintenek rájuk Magyarországon, miközben a Fidesz jobbra lengett ki. A jobbikos képviselő ezért nem látja esélyét a Mi Hazánk Mozgalom sikerének, mivel a pártpaletta jobbszélén a Fidesz van, vagyis az a hely már foglalt.

A Neue Zürcher Zeitung ugyanakkor megjegyezte: a Jobbiknak nem lesz könnyű feljönnie a közvélemény-kutatásokon mért mélypontról. A lap azt írta, Brenner Koloman is arra panaszkodott, hogy az egyoldalú magyar médiaszcénában szinte lehetetlen hallatni a hangjukat.

A választások előtt a Jobbiknak még volt erre lehetősége Simicska Lajos médiájában, a nagyvállalkozó ugyanis sokat áldozott a hatalomváltás érdekében. De miután az áprilisi választások összezúzták ebbéli reményét, bezárta több sajtóorgánumát is, amelyek az utolsó kormánykritikus hangok közé tartoztak. A Neue Zürcher Zeitung hozzátette: Simicska nemrég az egész, körülbelül hatvan cégből álló birodalmát eladta, Magyarországon pedig ezt úgy értelmezték, hogy feladta a harcot Orbán Viktorral szemben. Magyarországi sajtóhírekre hivatkozva a svájci lap arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben a HírTV is bezárhat, az egyik utolsó csatorna, ami nem tartozik a kormány befolyása alá. „Ez újabb csapás lenne a magyar médiának, de visszavonulásával Simicska a Jobbikot is veszni hagyja” - írta összegzésként a svájci lap.

Az utolsókat rúgja a HírTV?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán adta áldását arra, hogy Nyerges Zsolt kezébe kerültek Simicska Lajos üzleti érdekeltségei. A 24.hu úgy tudja, hogy a HírTV igazgatója már el is köszönt a munkatársaktól. A televíziónál a legrosszabbra számítanak. Simicska Lajos barátja és bizalmasa, Csintalan Sándor két héttel ezelőtt az Alfahírnek adott interjújában Nyerges Zsoltról azt mondta, „rendes ember”, de „NER-kompatibilis személy”, amiből az következik, hogy a HírTV „egy NER-kompatibilis csatorna lesz”.

Fotó: Béli Balázs

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss