Cseh katonákat robbantottak fel Afganisztánban

Életét vesztette vasárnap három cseh NATO-katona egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén - jelentette be az Afganisztánban tartózkodó NATO-erők parancsnoksága. 

"A merényletben három cseh katona halálos sérüléseket szenvedett" - olvasható a cseh hadsereg vezérkarának közleményében. A dokumentum szerint a cseh katonák őrszolgálatot teljesítettek a bagrami támaszpont mellett, amikor az ismeretlen merénylő közvetlen közelükben felrobbantotta magát. 
 
"Három katonánk tragikus halála nagyon megrázott bennünket" - jelentette ki Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjaiknak és hozzátartozóinak.

Jan Pejsek, a prágai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy a cseh áldozatok közül kettő tizedes, egy pedig törzsőrmester volt.

A cseh közlemény szerint az őrjáratban hat katona vett részt, további három katona - két afgán és egy amerikai - megsebesült a robbantásos merényletben.
 
A bagrami támaszponton jelenleg 250 cseh katona teljesít szolgálatot. 

A mostani három áldozattal a cseh hadsereg Afganisztánban már 28 katonáját veszített el.

A támadás Parván tartományban történt, a tartományi székhely, Csarikar közelében - mondta Vahida Sahar, a helyi kormányzó szóvivője. A merénylő külföldi erőket vett célba, akik éppen szokásos járőrözésüket végezték - tette hozzá.

A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek. 

"Megöltünk nyolc amerikai megszállót egy taktikai robbantásban" - állította közleményében Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő. Megfigyelők figyelmeztetnek, hogy a lázadók gyakran túloznak az ilyen híreikben.

Az amerikai hadsereg vasárnap csak annyit közölt, hogy a robbanásban egy amerikai és két afgán katona megsebesült. Kelet-Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív.

Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, erői továbbra is támogatásban és kiképzésben részesítik az afgán katonákat, és folytatnak terrorellenes küldetéseket. 

Forrás
MTI