Kiszivárgott egy levél a Honvédkórház sürgősségi osztályáról: brutális az orvoshiány

Belső levél került az Index birtokába.

A levelet a sürgősségi osztály vezető posztjáról távozó Zacher Gábor írta alá.

A levélből kiderül: a sürgősségi centrumban dolgozó orvosok közül hatan töltik felmondási idejüket, ketten gyermeket várnak, egy ember végleg el akarja hagyni a pályát, többen kevesebb óraszámban vagy félállásban szeretnének dolgozni, egy orvos a PhD-ja miatt fizetés nélküli szabadságra megy, egy orvost pedig külföldi misszióba vezényeltek. A távozókat nem tudják pótolni, gondot okoz a műszakok megszervezése, így sokszor más osztályokról irányítanak át orvosokat, nekik azonban semmiféle sürgősségi gyakorlatuk nincs.

"Sőt volt olyan orvos, akinek elmondása szerint fonendoszkóp legutóbb az egyetemen volt a zsebében, azóta nem használta, és a fondendoszkópmentes idő akár több 10 év is lehet" - idézi Zachert az Index.

Zacher Gábor lemondásának napján a PwC Outlook rendezvényén is kemény kijelentéseket tett, azt az interjút később töröltette a YouTube-ról.

"Csak akkor fog megjavulni a magyar egészségügy, ha bedől a rendszer"

Az orvos lemondásának napján a PwC Outlook rendezvényen vett részt egy beszélgetésen. A 24.hu által megtalált beszélgetésen Zacher többek között azt mondja: - a Honvédkórházban a minimum feltételekhez képest 60 százaléknyi dolgozó van- akkor fog megjavulni a magyar egészségügy, ha bedől a rendszer, és ehhez most közel vagyunk.- az elmúlt öt hónapban kilenc kollégája mondott fel- továbbra is oktatni fog és megírja második könyvét- szerinte az orvosi döntések 10 százaléka biztosan „mellé megy", ám míg az USA-ban ezeket beismerik, addig Magyarországon az orvostársadalom összezár.