Nagy nehezen elismerték: bezár a koraszülöttcentrum

Bár tagadni próbálják.

Egy időre bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát, mert annak működése az orvoshiány miatt ellehetetlenült. Ahogyan tegnap is írtuk: a sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentruma december 15-én bezár, mivel nem adottak a személyi feltételek a működtetéshez.

Orvoshiány miatt bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

A hvg.hu információi szerint a sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentruma a következő áldozata a szakorvoshiánynak. A lap úgy tudja, akkora a probléma, hogy december 15-én be is zárják az osztályt, mert nem adottak a személyi feltételek a működtetéshez.

A Honvédelmi Minisztérium szerda délután közleményt adott ki, amelyben látszólag tagadja, valójában azonban elismeri, hogy a Hvg.hu információi helytállóak voltak. Azt írták:

"A napokban megjelent sajtóhírekkel szemben – ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk –, az intézmény koraszülöttosztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt – az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve – a PIC előreláthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. Így a biztonságos ellátás folyamatos."

Hozzátették, hogy a Honvédkórház fenntartójaként a honvédelmi tárcának az a határozott célja, hogy továbbra is minden feltételt megteremtve biztosítsa a koraszülöttosztály zavartalan működését.

"A kórház vezetése az osztályon dolgozó és munkát vállaló orvosok és ápolók anyagi megbecsülését kiemelten fontosnak tartja, ezért ösztönzőrendszer bevezetését tervezi. Cél a szakemberhiány mielőbbi pótlása, hogy a PIC ismételten országos hírnevéhez méltó módon tudjon gondoskodni a pici koraszülöttekről. A Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrum működése néhány héten belül ismételten visszaáll a családok, az édesanyák, a babák szolgálatába."

(Hvg.hu)