Blöff volt a NAV-vezető bevándorlási különadós fenyegetése

Se bevallás, se pénz, se ellenőrzés.

Október 15-ével lejárt a határideje a bevándorlási különadó szeptemberi bevallásának. Ez azért érdekes, mert a törvény augusztus 25-én lépett hatályba, azaz a szeptember volt az első teljes hónap, melyre különadó-fizetési kötelezettség állt fenn.

A hétnapos „csonka” augusztusra senki nem adott be ilyen bevallást, de – ahogy a NAV közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából kiderül – a bevándorlási különadó szeptemberi bevallására szolgáló 1897 számú nyomtatványt 2018. október 15-ig

nem nyújtotta be egyetlen adózó sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, így befizetés sem történt.

Vagyis nemhogy a törvény indoklásában megfogalmazott, határvédelmi feladatokra nem tudnak plusz forrást fordítani (pedig ez lenne a cél), de az új adónem bevezetésének költségeiből sem térült meg egy fillér sem.

Pénzügyi bukta: senki nem fizetett bevándorlási különadót

Nagy csinnadrattával jelentették be, óriási bukó lett a csodafegyverként beharagozott bevándorlási különadó. Először sima újságírói kérdéssel érdeklődtünk a Sors László vezette Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy megtudjuk, az első adóbevallási és -befizetési határidőig, a szeptember 15-ét követő első munkanapig hány adózó nyújtott be bevallást, illetve abból mekkora bevétele származott a költségvetésnek.

Sors László, a NAV-ot vezető államtitkár augusztus végén a Fidesz-közeli Magyar Időknek adott interjújában kitért a bevándorlási különadóra is. A beszélgetés során azt mondta, a NAV a szabályokat következetesen számon fogja kérni szereplőkön, az adót ugyanis minden érintettnek le kell rónia. Szeptember 17-én, vagyis az első bevallási határidő leteltének napján a NAV az MTI-vel azt közölte: „a NAV szigorúan ellenőrzi a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását, az adóhátralék megtérítésén túl büntetést is kell fizetniük a bevándorlást támogató, de a különadó befizetését elmulasztó szervezeteknek”.

Ezért a közérdekű adatigénylésünkben megkérdeztük, hány adóellenőrzést indított az adóhatóság bevándorlási különadó adónemben, ha pedig van jogerősen lezárt vizsgálat, akkor abból mekkora összegű adóhiányt állapítottak meg.

A válasz szerint 2018. október 15-ig

a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában.

Soros György röhög a markába, mi meg egy hónap múlva jelentkezünk az októberi adatokkal is.