Pénzügyi bukta: senki nem fizetett bevándorlási különadót

Az adónem bevezetése viszont pénzbe került!

Nagy csinnadrattával jelentették be, óriási bukó lett a csodafegyverként beharagozott bevándorlási különadó. Először sima újságírói kérdéssel érdeklődtünk a Sors László vezette Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy megtudjuk, az első adóbevallási és -befizetési határidőig, a szeptember 15-ét követő első munkanapig hány adózó nyújtott be bevallást, illetve abból mekkora bevétele származott a költségvetésnek. Erre nem érkezett válasz, de mi nem hagyjuk, hogy Sors nevessen a végén, ezért közérdekű adatigénylés keretében is feltettük kérdéseinket. Az adóhatóság válaszát ma kaptuk kézhez. Eszerint

2018. szeptember 17-ig egyetlen adózó sem nyújtott be bevallást bevándorlási különadó fizetési kötelezettségéről.

(Bár adatigénylésként megkérdeztük, hogy a NAV Bevándorlási különadó bevételi számlára (416-os adónemkód) összesen mekkora összegű befizetés érkezett, erre a válasz nem tér ki, de a nulla darab bevallásból értelemszerűen nulla forint bevétel következik.)

A pénzügyi bukta kifejezés már csak amiatt is megállja a helyét, mivel egy új adónem bevezetése értelemszerűen költségekkel jár: a bevalláskép elkészítése, az adónem folyószámlájának kialakítása, a kincstári számlával kapcsolatos ügyintézés, egyéb adminisztráció, az egész adónem integrálása az adóhatóság informatikai rendszerébe még akkor is forintosítható munkaórákban fejezhető ki, ha azt „saját rezsis beruházásként” valósítja meg a NAV, és nem vesz igénybe külsős vállalkozást.

Ehhez képest a különadóról szóló törvény indokolásában ezt olvashatjuk:

a bevándorlási különadóból származó bevétel a központi költségvetésbe folyik be és kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel.

Hát ezt a kőkemény nulla forintot nem lesz nehéz elkölteni, de emlékeztetünk, Orbánék a 2019-es költségvetésben is pontosan ugyanekkora bevételt terveztek bevándorlási különadóból: nulla forintot.

Vélhetően csak propagandacélokat szolgál majd a „Soros-adó"

A szombaton hatályba lépő bevándorlási különadót valószínűleg csak propagandacélokból foglalták törvénybe. Az utólagos ellenőrzés során történő adómegállapítás ugyanis számos akadályba fog ütközni, mivel a KSH szerint a civil szervezetek tevékenységei nem különíthetők el bevándorlást segítő tevékenységre és egyéb tevékenységre. A NAV-nál egyelőre nem készül ellenőrzést segítő kiskáté, a jövő évi költségvetésben pedig nem is terveztek bevándorlási különadóval.

Persze könnyen lehet, hogy a nulla darab bevallás és a nulla forint bevétel az első bevallási időszak rövidségére vezethető vissza: a bevándorlási különadóról szóló törvény augusztus 25-én lépett hatályba, azaz mindössze 7 napból állt. Persze az orbánista propagandagépezet szerint Soros György napjában legalább 24 órán keresztül kerítést bont és migránsokat hoz a hátán, így nehéz elképzelni, hogy hét napon keresztül egyetlen fillért sem költött volna „sátáni tervére”. A NAV azt ígérte, „szigorúan ellenőrzi a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását”.

Rend van itt: a NAV szigorúan ellenőrzi a "bevándorlási különadó" megfizetését

Az adónyilatkozat elmulasztása félmillió forintos mulasztási bírsággal, a törvényi kötelezettségek megsértése pedig késedelmi pótlékkal járhat. Az első bevallások és a 25 százalékos bevándorlási különadó befizetési határideje hétfőn lejár, egyes szervezetek azonban - tették hozzá - nyíltan beszélnek a törvények és az adószabályok kijátszásáról.És mint tudjuk, ebben az országban senki sem játszhatja ki a törvényeket és az adószabályokat.

Tíz nap múlva lejár a szeptember 1. és 30. közötti időszakra vonatkozó bevallás benyújtásának és befizetésének határideje, akkor is meg fogjuk kérdezni, a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások 29 milliárd forintjának ellentételezésére mekkora összeg folyt be.