Kurz: Salzburgban elő kell készíteni az új Frontex-határozatot

Orbán Viktor újabban már nem szívleli a Frontexet.

Kurz utalt arra, hogy néhány tagállam - mint fogalmazott - „szuverenitási aggodalmakat” táplál az Európai Bizottság által javasolt Frontex-mandátum miatt. Ez - tette hozzá - mindenekelőtt Spanyolországra, Olaszországra és Görögországra vonatkozik, „Magyarországra kevésbé”. (Az Orbán-kormány korábban erősebb Frontexet javasolt, mostanra azonban a kormányfő azt találta ki, hogy el akarják venni Magyarország jogát a határőrizettől.)

Orbán csak a kedvenc témáit ismételgeti az EU-csúcson: bevándorlás, határőrizet

Orbán Viktor a sajtónak nyilatkozva kormánya kedvenc témájáról a migrációról és a határvédelemről beszélt.

Az osztrák kancellár szerint aggodalmak vannak a menekültek szükséges regisztrálásával kapcsolatban is. Sebastian Kurz teljes támogatásáról biztosította Jean-Claude Juncker bizottsági elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökségben szolgálatot teljesítők számát 2020-ig 10 ezer főre növeljék és bővítsék ki a Frontex mandátumát. Reményét fejezte ki, hogy ennek előkészítésében a salzburgi csúcs eredményes lesz.

Az osztrák kancellár emlékeztetett arra, hogy a tagállamok évek óta harcban állnak egymással a menekültek elosztásával kapcsolatban. Az elosztás azonban nem oldja meg az illegális migráció problémáját - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a megoldás kulcsa a külső határok védelme. Úgy értékelte, hogy a tagállamok többsége már támogatja ezt.

Kurz kijelentette, hogy a hangsúlyt a Frontex mandátumának kiszélesítésére és a tranzitországokkal való együttműködésre kell helyezni.

Nem felhőtlen az Orbán-Kurz viszony

A Die Presse szerint egy a Sargentini-jelentés szavazása után tartott zárt Fidesz-frakcióülésen Orbán Viktor „megbízhatatlan labancnak” nevezte Sebastian Kurz osztrák kancellárt, mert korábban a Sargentini-jelentés elfogadása mellett foglalt állást, illetve azt is mondta, hogy ha az Európai Parlament elfogadja, akkor a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból. Az Alfahír kérdésére strasbourgi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a szavazás után azt mondta: az osztrákokkal sógorok vagyunk, bonyolult a kapcsolatunk velük, de nem minősíti a kancellár szavait, „elfogadjuk azt”. Hozzátette: „Azt kapjuk, amire számítottunk.” Múlt hét pénteken a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, hogy megértőbb az osztrák kancellárral, „ő fiatal ember, aki beleesik egy ilyen zűrös, zavaros, rengeteg összefüggéssel bíró vitába”.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs