Biztos, hogy az Európai Néppárt még hosszú ideig nem zárja ki a Fideszt

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, előző héten kezdeményezett jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt (EPP) - jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcs margóján.

"A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink"

 - nyilatkozta a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtt a francia politikus, aki a magyar miniszterelnökről azt mondta, hogy "nem könnyű eset, ezt mind tudjuk".

Sajtóértekezletén közölte, hogy az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét. Leszögezte: következményeinek kell lennie annak, ha valaki nem felel meg a jogállamisági elveknek.

Hozzátette, más tagországokat is ugyanezzel a mércével kellene mérni, például a szociáldemokrata kormányzású Máltát, Romániát és Szlovákiát, amelyekben ugyancsak aggodalmakra ad okot a helyzet.

Az EPP több tagpártja a Fidesz kizárását szerette volna elérni, Daul szavai azonban világossá tették, hogy a vezetés ezt egyelőre nem akarja. Szakemberek szerint ezen nyilatkozat után szinte bizonyos, hogy a magyar kormánypárt legalábbis a jövő évi európai parlamenti választásig tagja marad a néppártnak, a jogállamisági eljárás ugyanis addig semmiképp nem fog lezárulni, de ismerve az Európai Unió működésének lassúságát, ez az ügy jóval tovább is húzódhat annál. Lengyelország ellen 2017. decemberében indítottak hetes cikkelyes eljárást, de érdemi előrelépés azóta sem történt.

Elindult a Sargentini-jelentés megszavazása utáni következő uniós lépés

Kézhez kapta az EU soros osztrák elnöksége kedden Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnökének levelét, amiben az a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás kezdeményezéséről tájékoztatja a Tanácsot - jelentette be az európai ügyekért felelős osztrák miniszter. A hírről a Bruxinfo számolt be először.

(fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!