Példaértékű: ez a fideszes politikus olyat tett, amire a többieknek eddig nem volt bátorsága

A többiek nemet mondtak a felvételkori árfolyamra.

Kedden az Országgyűlés Gazdasági bizottságának kormánypárti többsége ugyan - ismételten - lesöpörte az asztalról a devizahitelek felvétel napjának árfolyamán történő forintosítását (igen, megint megtették), azonban a jobbikos javaslatra nem az összes fideszes politikus mondott nemet. Riz Gábor ugyanis tartózkodott - higgyék el, már ez is egy nagy teljesítmény, ugyanis 9 elvtársa döntött úgy, hogy a lelkiismerete(?) helyett, illetve

a folyamatos kilakoltatások dacára egyszerűen támogatásra méltatlannak ítéli a felvételkori forintosítást.

Nekiment az államtitkár a kilakoltatásokat megakadályozó képviselőknek: "komolytalan és felelőtlen, amit művelnek"

A kilakoltatásokról beszélt napirend előtti felszólalásában Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus felhívta a figyelmet: az Európai Bíróság múlt heti döntése lehetőséget teremt, sőt, cselekvési kötelezettséget ró a kormányra, hogy segítse a hitelkárosultakat. A devizások kálváriája hosszú évek óta húzódik, ám kormányzati szinten jó ideje nem foglalkoznak a tönkrement családokkal, akikre a törvényi „rendezés" során az árfolyamváltozás összes költségét ráterhelték.

Ez egy nagyon gáláns ajánlat volt, hiszen egy országgyűlési határozati javaslatról beszélünk, ami arra szolgált volna, hogy a szakminisztériumok dolgozzanak ki olyan törvényjavaslatokat, amelyek az Európai Bíróság és számtalan ország által kritizált, az árfolyamkockázattal kapcsolatos nem valós tájékoztatásra hivatkoznak, és amelyek megszabadítanák attól az embereket, amit nem is vállaltak, hiszen nem voltak tisztában a kockázatokkal - fogalmazott lapunknak Varga-Damm Andrea, aki Z. Kárpát Dániellel közösen jegyzi a beadványt.

Azonban 9 kormánypárti nem, 1 tartózkodás és 3 támogató szavazat mellett a javaslatot lesöpörték az asztalról. Egyszerűen kormánypárti képviselők nem támogathatják az ellenzékiek javaslatokat - sóhajtott fel a jobbikos képviselő.

De miért tartózkodott Riz Gábor (itt nem gombot kell nyomni, hanem kézfelemeléssel voksolnak a politikusok, kizárható a „félrenyomás”)?

Valószínűleg felismerte, hogy egy ilyen javaslatra nem lehet nemet mondani - válaszolta Varga-Damm Andrea.

"Ez egy valós társadalmi probléma, és remélni tudom, hogy nemcsak dísz volt az erőteljes fideszes nemek mellett. Már ez is egy pici pozitívum. Egy ilyen iszonyatos társadalmi krízis megoldásához, mint amilyen devizahitel-károsultak ügye, nem lehet ilyen mereven elutasítani az ellenzéki javaslatokat"

- tette hozzá.

Riz Gábort is kerestük, többször is, minden fellelhető telefonszámon, de senki nem vette fel a kagylót.