A mexikói város összes rendőrtisztjét lefegyverezték - a rendőrök

Két rendőrparancsnokot őrizetbe vettek emberölés gyanújával.

Az akciót katonák, magas rangú rendőrök és ügyészek hajtották végre.

Két rendőrparancsnokot őrizetbe vettek emberölés gyanújával.

A hatóságok közölték, hogy az összes acapulcói rendőrtiszt "értékelésen" fog átesni, hogy megállapítsák, megbízhatóak-e.

Ez idő alatt a rendfenntartásról állami és szövetségi rendőrök fognak gondoskodni.

Acapulco a kábítószer-kereskedelem és az abból következő erőszakos bűncselekmények sújtotta Guerrero szövetségi államban található. 

Nem ez az első eset, hogy rendőrökre csapnak le a mexikói hatóságok. Augusztus végén a Puebla államban fekvő Tehuacán városban 205 állami, illetve önkormányzati rendőrt vettek őrizetbe. Közülük húsz önkormányzati rendőrről kiderült, hogy álrendőr, ők nem voltak a testület tagjai, nem szerepeltek a hivatalos listán, nem tették le a szükséges vizsgákat és nem volt erkölcsi bizonyítványuk. Puebla állam hatóságai a szervezett bűnözéssel való kapcsolattartás miatt indítottak vizsgálatot a tehuacáni rendőrség és más testületek ellen.

A település a harmadik város Puebla államban, amelynek a biztonsági szervei felett a szövetségi állam átvette az ellenőrzést. Az első ilyen városban, San Martín Texmelucan de Labastidában 200 rendőrt szereltek le és fegyvereztek le május 2-án, miután azzal gyanúsították őket, hogy összejátszanak a Pemex mexikói olajvállalat üzemanyag-vezetékeit megcsapoló szervezett bűnbandákkal. Június 21-én a Mexikóvárostól 237 kilométerre fekvő Ciudad Serdánban vették őrizetbe az önkormányzati rendőrség vezetőjét és 35 rendőrét.