Országszerte zajlanak a fideszes belharcok

A fideszesek titkos szavazáson állítják meg polgármesterüket.

Egerben magasabb szintekig jutott el az ellentét, egyenesen Nyitrai Zsolt parlamenti képviselőig: a városi közgyűlés csütörtöki ülésén kiderült, hogy két önkormányzati intézmény élén is személycserék lesznek, és a helyiek szerint ez politikai indíttatású ügy.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a napokban kérte munkaviszonya közös megegyezéssel való megszüntetését.

Ennek kapcsán erős a gyanú, hogy valójában a Nyitraival való ellentétéről van szó, miután a műgyűjtő politikus több konfliktusba is keveredett az igazgatóval. A Magyar Hang például egyenesen azt írja, a fideszes képviselő köre olyan nyomást helyezett az igazgatóra, ami lehetetlenné tette számára a munkát. A vezető körül előbb egyre több, a Nyitrai-körbe tartozó ember jelent meg, majd kapott egy önkormányzati biztost, valamint egy tanácsadót is, akik „gyámkodtak felette”.

A lap szerint Berecz Mátyás egyik bűne az lehet, hogy a nyilvánosság előtt tengelyt akasztott a várügyekben túlbuzgó Nyitraival. A politikus tavaly a hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, amire az igazgató közleményben reagált, rámutatva, hogy ennek a feltételei nem adottak.

A csütörtöki közgyűlésen a múzeumigazgató lemondása miatt az ellenzéki képviselők megsorozták Habis László fideszes polgármestert, ő pedig elismerte, hogy a közte és Nyitrai között lévő viták néha személyi kérdésekben is kicsúcsosodnak. Köztudomású ugyanakkor, hogy a polgármester elismeri az igazgató munkáját, tehát nem rajta múlott a felmentése.

Eközben az egriugyek.hu azt írja, hogy egy másik önkormányzati cég, a Média Eger ügyvezetőjének is búcsút kellett mondania. A csütörtöki közgyűlésen kiderült, hogy Antal Anett maga kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését, de a két távozást helyben hasonló, politikai okokra vezetik vissza.

Barcson a fideszesek megállították saját polgármesterüket

A barcsihirek.hu egy másik kormánypárti belharcról számolt be, cikkük szerint rendkívüli ülésen szavazott az alpolgármester tisztségéről Barcs képviselő-testülete. Karvalics Ottó fideszes polgármester terjesztette elő a napirendet, amely szerint

a bizalom megingása miatt nem tud tovább együtt dolgozni Szalai Balázs szintén fideszes alpolgármesterrel.

Az alpolgármester megbízatásának visszavonásához minősített többségre, azaz 7 igen szavazatra lett volna szükség. A testületi tagok a titkos szavazáshoz bizottságot választottak.

A lap szerint a 12 megjelent képviselő közül 4 érvénytelen szavazatot adott le, hárman támogatták a polgármester kezdeményezését és öten ellene szavaztak, így az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget, a fideszesek tehát megállították saját polgármesterüket.

A sajtóban is egyre több a belharc, legutóbb a fideszes botrányhős Jeszenszky Zsoltba a 888.hu pártlap szállt bele.