Orbán nem írta alá Lech Wałęsa születésnapi köszöntőkártyáját

Pedig annak idején együtt küzdöttek a szocializmus lebontásáért.

Rajta kívül a jelenlegi lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki szignója maradt le az ajándékról. Ami abból a szempontból érthető, hogy a lengyel belpolitikában a jelenleg kormányzó PiS intézkedéseit a Szolidaritás mozgalom egykori vezetője élesen bírálta az utóbbi időben, ahogy annak elnökét, egykori harcostársát Jarosław Kaczyńskit is.  

Orbán Viktor ezért is bojkottálhatta az aláírást, hiszen Morawiecki és Kaczyński szövetségese, akikkel jövőre akár egy pártcsaládba is kerülhet, amennyiben a Néppárt mégis úgy döntene, hogy nem látja szívesen a tagjai közt a Fideszt. Valamint az sem tetszhetett a magyar miniszterelnöknek, hogy az egykoron hasonló ideológiai gondolkodású Wałęsa, aki '98 előtt még együtt kampányolt vele, a Fidesz-KDNP áprilisi győzelme után demagógnak nevezte őt. Nem sokkal korábban pedig a Heti Válasz által készített interjújában üzente neki, hogy nem kellene szétvernie az EU-t. 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az egykori lengyel elnök megítélése az elmúlt években valamelyest megváltozott, miután dokumentumokkal bizonyították ügynökmúltját. Az IPN 2016 februárjában hozta nyilvánosságra Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, ami az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, a ’76-ig a kommunista belbiztonságnak (SB) adott jelentéseit és a saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza.

Kicsi esélyt tulajdonítunk azonban annak, hogy Orbán ezért ne írta volna alá az üdvözlőkártyát, hiszen idehaza sem küzdött oly harciasan az ügynökakták feltárásáért.

A hiányos üdvözlőkártyára a 444 talált rá az egykori lengyel elnök EP-képviselő fia, Jarosław Walesa Twitter-bejegyzése nyomán.

Notes from Poland

Notes from Poland added a new photo.