Panamában köthetett ki az MVM botrányos ötmilliárdja

Nem véletlen, hogy a KPMG felmondott mind az MVM-nek, mind svájci leányvállalatának.

Mint arról korában lapunk is beszámolt, egy informatikai rendszer, az úgynevezett Központi Termelés Megjelenítő (KTM) rendszer kifejlesztése érdekében a Magyar Villamos Művek nevű állami cég csaknem ötmilliárd forintot fizetett svájci leányvállalatának, az MVM International AG-nak. Az ügyletet a KPMG nem volt hajlandó auditálni, vagyis az MVM cégcsoport éves beszámolóját nem látták el könyvvizsgálói hitelesítő záradékkal. Emiatt a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadócégeként ismert KPMG szerződést bontott nemcsak a Magyar Villamos Művekkel, hanem ahogy azt lapunk kiderítette – a svájci leányvállalatával is.

Egy többmilliárdos mutyi lehet az MVM vezető- és könyvvizsgálócseréje mögött

Az éves beszámoló leadása előtti napon bontott szerződést a Magyar Villamos Művek és a KPMG. A hírek szerint az MVM és svájci leányvállalata közti, 4,9 milliárdos ügylet miatt nem volt hajlandó auditálni a 2017-es mérlegbeszámolót a könyvvizsgáló. A svájci leányvállalat ugyancsak megvált a KPMG-től.

Az Index ma reggel azt írja, a svájci leánycég szállítója a Szlovákiában bejegyzett, mindössze 2017 márciusában alapított Scadex s.r.o. volt. Ennek  tulajdonosa 15 százalékban egy Budakeszin lakó magyar ember, Fürlinger Gyula a tulajdonosa, míg 85 százalékban egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o. Utóbbi pedig teljes egészében a panamai Bearberry SA tulajdonában áll.

Az Index kiderítette, a magyar cégregiszterben két Fürlingerhez kapcsolódó magyar cég található.

Az egyik az X-Prompt Kft.-t, amely már régóta dolgozik a hazai energetikában, referenciái alapján például az FGSZ-nek és a Molnak is dolgozott, így akár korábbról is ismerhette az MVM-vezér Zsuga Jánost. A társaságnak ma a révkomáromi Constructline a tulajdonosa, éppen, mint az említett Scadexnek, de korábban már e cég tulajdonosa is volt a panamai Bearberry.

A másik cég a 2017-ben létrehozott pátyi Great System Kft. Fürlinger itt csak ügyvezető, de ez a cég már működése első pár havában 2,8 milliárd forintos forgalmat és 2,7 milliárd forintos adó előtti nyereséget ért el, amelyből 2,43 milliárd forint osztalék kivételéről döntött. Ennek a cégnek a révkomáromi Hiri István a tulajdonosa, aki az akkor MVM-vezér Zsuga János tulajdonostársa a Rutin Építőipari Kft. nevű cégben.

A portál szerint a KTM fejlesztésének terve a magas érték miatt a javaslat megjárta az MVM igazgatóságát, felügyelőbizottságát, a felettes MNV testületeit, de még a felügyelő minisztériumot, vagyis a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) is. Az auditor azonban fennakadt a svájci leányvállalat informatikai beszerzésén. Rendkívül gyanúsnak értékelték, hogy miért lő ki ilyen hatalmas összeget az MVM-csoport egy, az üzlet megkötése előtt közvetlenül alapított szlovák cégnek, amelynek ráadásul panamai háttere van. A könyvvizsgáló tehát egy 30 oldalas, mellékletekkel bőségesen ellátott anyagban bemutatta, hogy miért is aggályos ez az egész.

A KPMG munkatársai meglátogathatták a KTM-szobát, ahol volt nyolc fali képernyő, valamint négy munkaállomás és munkaállomásonként négy képernyő, vagyis összesen 16. Az Index szerint úgy nézett ki a szoba, mint egy gyengén felszerelt gimnáziumi gépterem, hardverértékben 10 millió forint lehetett a szobában. Illetve valamilyen rendszer is futhatott, ezt azonban az MVM-esek már nem igazán próbálták elmagyarázni az auditoroknak. A KPMG azt javasolta, hogy az éves beszámolót aláírja, de a svájci beszerzést továbbra is gyanúsnak találja. Ezért azt mondta, hogy amennyiben az MVM felügyelőbizottsága ígéretet tesz, hogy egy olyan nemzetközi ügyvédi irodával kivizsgáltatja az esetet, amelynek van svájci, magyar, szlovák és panamai szaktudása is, akkor a zavaros eset „elszigeteltsége” miatt nem lesz akadálya az éves beszámoló aláírásának.

Az audit végéhez közeledve azonban a KPMG a legmagasabb szinten a globális kockázatkezelési szinten mondta azt, hogy állj.