Két év alatt ötezer ukrán vendégmunkás érkezett a kormány jóvoltából

450 millióból finanszírozták a programot.

Még 2016-ban indított az Orbán-kormány az ukrán állampolgárok foglalkoztatására irányuló programot, amire 450 millió forintos keretet határoztak meg. A migrációs kampány közepén persze nem reklámozták az intézkedést, de a háttérben zajlott a munka.

A rendelkezésre álló információkból tudhattuk, hogy korábban 262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben, amiből 82 millió az ukrán médiakampányra ment el. Az mfor most kiszúrta, hogy a 2017-es költségvetés múlt pénteken benyújtott zárszámadási törvényjavaslata szerint tavaly további 270 milliót fordítottak erre, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló 450 milliós összeget az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására.

A program keretében 5000 fő ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik - olvasható a törvényjavaslatban.

Összességében a kormány úgy értékeli, hogy a pilot szerepet a program betöltötte és a további működés biztosítja a cégek szakképzettséget nem igénylő, egyszerű ipari, építőipari, valamint gépkezelő, összeszerelő, és élelmiszer feldolgozó munkakörben felmerülő igényeinek kielégítését.